U17-es labdarúgó-vb - Itt az előzetes

MTI

2019.10.25. 10:05

A magyar válogatott a szombati nyitónapon közép-európai idő szerint 22 órakor Nigériával kezd.

A magyar válogatott 34 év után vehet részt ismét U17-es labdarúgó-világbajnokságon, amely szombaton kezdődik Brazíliában.

Preisinger Sándor szövetségi edző csapata múlt szombaton, 30 órás utazást követően érkezett meg Goianiába, ahol sorrendben Nigériával, Ausztráliával és Ecuadorral találkozik. A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint az első napok az átállásról szóltak, az ötórás időeltolódás és a 30 fok fölötti hőmérséklet érezhetően nyomot hagyott a játékosokon. A megérkezést követően átmozgató edzésen vettek részt a keret tagjai, hétfőtől viszont már teljes értékű tréningek szerepeltek a programban, emellett uszodai és konditermi tréningek segítik a formába hozást.

"Egyre jobb fizikális állapotban vannak a játékosok, de azért még nem tartunk ott, ahol szeretnénk. Ami kicsit jobban zavar, hogy a koncentráció még nem az igazi, egyelőre kissé szétszórtak a játékosok az edzéseken, de bízom abban, hogy a tétmeccsek közeledtével egyensúlyba jönnek a dolgok" - mondta Preisinger, aki szerint egyébként is jellemző volt együttesére, hogy a tét jó hatással volt rá, s a fontos mérkőzésekre rendre összekapták magukat a játékosok.

Preisinger kifejtette, a körülmények rendben vannak, az edzőpályákkal nincs gond, minden adott ahhoz, hogy megfelelően felkészüljenek az első mérkőzésre.

A szakember szerint a korosztályban ötszörös világbajnokként rekorder Nigériát nagyon jó egyéni képességű és gyors játékosok alkotják, az ausztrál csapat futballja leginkább a szerbek stílusára hasonlít, míg a legérettebbnek Ecuador játéka tűnik számára, ezért a videofelvételek alapján a dél-amerikai együttest tartja a legerősebb ellenfélnek.

A magyar válogatott a szombati nyitónapon közép-európai idő szerint 22 órakor Nigériával kezd, majd három nappal később Ausztráliával találkozik, november elsején pedig Ecudor ellen zárja a csoportkört. Mindhárom mérkőzést Goianiában, a 13 500 néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadionban rendezik.

A magyarok a májusi Eb-ről jutottak ki a vb-re: csoportjukat százszázalékos teljesítménnyel megnyerték, majd a negyeddöntőben 11-esekkel maradtak alul a spanyolokkal szemben. Az ötödik helyért a belgákkal találkoztak a vb-részvételért, s az 1-1-es döntetlent követően a 11-esek ezúttal nekik kedveztek. A magyar csapat ezt megelőzően 1985-ben szerepelt az akkor még 16 válogatottat felvonultató U16-os korosztály világbajnokságán, s akkor a negyeddöntőben a későbbi győztes Nigéria búcsúztatta.

A 24 csapatos brazíliai tornán a hat négyes csoportból az első kettő mellett a négy legjobb harmadik jut a nyolcaddöntőbe, onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A döntő november 17-én lesz, címvédésre nincs esély, mert a négy éve győztes angolok nem jutottak ki.

A magyar érdekeltségű B csoport programja:


    1. forduló:
szombat: Nigéria-Magyarország, Goiania 22.00
vasárnap: Ecuador-Ausztrália, Goiania 1.00
    2. forduló:
kedd: Nigéria-Ecuador, Goiania 21.00
szerda: Ausztrália-Magyarország, Goiania 0.00
    3. forduló:
péntek: Ausztrália-Nigéria, Brazíliaváros 21.00
péntek: Magyarország-Ecuador, Goiania 21.00

.