Újra elővették a 2012-es doppingmintákat

MTI

2020.06.13. 12:19

Négy sportágban - atlétikában, kajak-kenuban, súlyemelésben és birkózásban - módosult a játékok éremtáblázata.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökséggel (ITA) bejelentette, hogy befejezte a 2012-es londoni olimpián adott doppingminták újraelemzését.

Az insidethegames.biz portál értesülése szerint az elévülési idő augusztusi lejártáig még több mint egy tucat olyan eseten dolgoznak, amelyek során megsértették az antidopping szabályokat.

Az ITA jelentése alapján a nyolc évvel ezelőtti játékokon levett vizeletminták több mint kétharmadát 2018 óta újravizsgálták az azóta kifejlesztett új eljárásokkal, és több mint 80 doppingügyre derült fény.

Ezekben dobogós sportolók is érintettek voltak, így négy sportágban - atlétikában, kajak-kenuban, súlyemelésben és birkózásban - módosult a játékok éremtáblázata.

A 2008-as és 2012-es olimpia mintáinak újraelemzésekor messze a súlyemelés produkálta a legtöbb pozitív esetet, a londoni játékokon megrendezett 15 súlycsoportból például kilenc - a hét női kategóriából hat - érintett volt úgy, hogy változott az első három sorrendje.

A 2015-ben életbe lépett új szabályok szerint az azóta levett minták elévülési ideje már tíz év.

.