Vasárnap lesz a Budapest Maraton

MTI

2021.10.04. 18:02

Több mint tizezer résztvevőt - köztük mintegy ezer külföldi vendéget - várnak a szombat-vasárnap sorra kerülő 36. Spar Budapest Maraton futófesztiválra.

A két nap során 11 távot teljesíthetnek az érdeklődők, 400 métertől a maratoni távig. Megemlékeznek majd a "futás nagyasszonyáról", a tavasszal elhunyt Monspart Saroltáról, a Nemzet Sportolójáról, aki kitartó szurkolója és szervezője volt futóversenyeknek.

Az esemény hétfői sajtótájékoztatóján Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-versenyigazgatója arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány az amatőrfutást is megviselte, világszerte csak most indulnak a maratonok.

"Mi szerencsés helyzetben vagyunk, tavaly sem maradt el a versenyünk, és az idén is tudunk sporteseményeket rendezni" - mondta, majd hozzátette, hogy a korábbi években 31 ezer fő volt az átlagos indulói létszám, ám az idén nem várható csúcsdöntés, mivel védettségi igazolvány szükséges a részvételhez - ezért a megszokott 4-5 ezer külföldi helyett csupán mintegy ezer vendégre számítanak.

Ezúttal is lesznek a sporttal és az egészséges életmóddal kapcsolatos sátrak, valamint szakmai futások, a Fut a színház elnevezésűre például 11 színház nevezett. Újdonság, hogy a Lánchíd felújítása miatt új útvonalat kellett kijelölni.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár először a fesztivállal kapcsolatos személyes élményeit elevenítette fel, mint mondta: volt már szurkoló és futó, igaz, nem a maratonit teljestette, de csapattagként aktív részese volt az eseménynek.

"Nehéz időszakon vagyunk túl, de a kormány hathatós intézkedéseinek köszönhetően megrendezhetjük a versenyt, és kínálhatunk lehetőséget a mozgásra, sőt, vendégeket is fogadhatunk" - mondta, majd arról beszélt, hogy ez a legnépszerűbb sportesemény Magyarországon, de világszerte is ritka, hogy 30 ezernél többen vegyenek részt egy versenyen.

"A magyar kormány fő célja, hogy mindenki mozogjon. A futás népszerű sport, ráadásul alapsportág, és mi országszerte sok futópályát építettünk" - hangsúlyozta az államtitkár.

Schőbel Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a magyar V4-elnökség és a szlovén EU-elnökség támogatásával sor kerül az Elnökségi Váltóra, vagyis a 4x2 kilométeres váltófutásra, melynek mottója: Fuss egy biztonságos jövőért! A közös cél, hogy Európa és az Európai Unió erős, stabil és biztonságos legyen.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője megemlítette, hogy nem csak szponzorként és kiállítóként vesznek részt a kétnapos fesztiválon, hanem saját dolgozóik részére ingyenes nevezést biztosítanak, ezzel motiválják őket a sportolásra.

A maratonisták között lesz 701 "első bálozó", aki először vág neki a 42 kilométeres távnak, de lesz, aki már 33. versenyére készül. A legidősebb maratonista 78 éves, a maratoni távra nevezettek 28 százaléka nő.

A maraton vasárnap 9 órakor kezdődik, a rajt és a cél a Pázmány Péter sétányon lesz.

.