Peking 2022 - A versenyzők tartanak a műhótól

MTI

2022.01.25. 14:15

A kínai fővárosban a múlt héten leesett ugyan az idei első hó, de az ötkarikás viadalok helyszínein nagyrészt mesterséges havat fognak használni.

A jövő pénteken kezdődő pekingi téli olimpia előtt felerősödtek a sportolói aggodalmak a műhavat illetően, a szakértő azonban cáfolja, hogy ez gondot jelenthetne a versenyzők számára.

Az insidethegames.biz oldal helyszíni beszámolója szerint a kínai fővárosban a múlt héten leesett ugyan az idei első hó, de az ötkarikás viadalok helyszínein nagyrészt mesterséges havat fognak használni. Ezt több sportoló is kritizálta, s a balesetektől való félelméről beszélt.

"A műhó jegesebb, mint a természetes, ezért gyorsabb és veszélyesebb is. Az is jobban fáj, ha a pályán kívül esel el, ahol nem puha hó van, hanem sziklás és sáros kemény talaj fogad" - mondta Johanna Taliharm észt sílövő.

Chris Grover, az Egyesült Államok sífutó-válogatottjának vezetőedzője szerint a műhó "olyan érzést okoz, mintha betonra zuhannál". Jessie Diggins, Grover csapatának tagja, aki 2018-ban olimpiai aranyérmet szerzett Phjongcshanban, szintén aggodalmának adott hangot.

"Azt hiszem, ez egy kicsit veszélyesebb, s azért is ijesztő, mert olyan, mintha jégen csúsznál" - mondta.

Joe Fitzgerald korábbi kanadai szabadstílusú síelő, aki szakértő a sípályák építésében, ugyanakkor tévedésnek minősítette, hogy a mesterséges hó veszélyesebb.

"Nyolc olimpián működtem közre, és mindegyiken volt hókészítés. - mondta Fitzgerald a China Dailynek. - Műhavat használunk most is, hogy egyenletes felületet kapjunk, mert ezzel valójában csökkenthető a sérülések veszélye."

.