Északír-magyar előzetes - Főpróba a Nemzetek Ligája előtt

MTI

2022.03.28. 15:02

A magyar labdarúgó-válogatott kedden az észak-írországi barátságos mérkőzésen tartja főpróbáját a júniusi és szeptemberi Nemzetek Ligája-sorozatra.

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata csütörtökön a szerbektől elszenvedett 1-0-s vereség alkalmával jó futballt mutatott, de a gyengébb helyzetkihasználás és a védelem bizonytalankodása miatt nem sikerült jobb eredményt elérnie a jobb erőkből álló, vb-résztvevő rivális ellen.

A mostani ellenfél viszont nem erősebb a magyarnál, ezért még támadóbb szellemű futballra készül a nemzeti együttes, amelynek védekezésén sokat javíthat, hogy fogászati problémája után minden bizonnyal visszatérhet a hátsó sor tengelyébe Willi Orbán. Az RB Leizig védőjén kívül az is előrelépést jelenthet, hogy a csütörtökön debütáló Callum Styles akár a kezdőcsapatban is helyet kaphat. A magyar felmenőkkel rendelkező honosított játékos kifejezetten jó cserének bizonyult Szerbia ellen, az angol másodosztályú Bransleyban futballozó középpályásnak biztosan "fekszik" a brit stílus, amit az északír csapat képvisel.

A találkozó kérdése még, hogy az olasz szakvezető avat-e további újoncokat Styles és az OTP Bank Liga góllövőlistáját vezető Ádám Martin után. A keretben még két olyan játékos szerepel, aki nem ölthette magára a címeres mezt, mivel a Debrecen 20 éves középpályása, Baráth Péter az U21-es válogatotthoz csatlakozott, amely Lengyelországban játszik Eb-selejtezőt. Így a Szalai Attila sérülése miatt behívott Spandler Csaba és a kapus poszton harmadik számúként kerettag Szappanos Péter mutatkozhat be a nemzeti együttesben.

A kapuban várhatóan Dibusz Dénes áll majd, mivel Gulácsi Péter a hétfői edzésen kisebb sérülést szenvedett.

A szigetország együttes 2016-ban éppen a magyarokat megelőzve jutott ki az Európa-bajnokságra, de a sikerkapitány, Michael O'Neill 2020-as távozása óta jelentősen visszaesett a teljesítménye. A korábban az U21-es csapatot irányító Ian Baraclough vezetésével az északírek előbb a Nemzetek Ligájában a másodosztályból kiestek a harmadik vonalba, majd a vb-selejtezőkön nyolc meccsen mindössze kilenc pontot gyűjtve maradtak le a tornáról. Baraclough 21 összecsapáson irányította a válogatottat, amely mindössze ötször győzött, ebből egyszer négy napja a Luxemburg elleni barátságos meccsen.

A magyar válogatott ezt követően a Nemzetek Ligájában szerepel majd, amelynek élvonalában az Európa-bajnok olaszokkal, az Eb-ezüstérmes angolokkal, valamint a németekkel találkozik a csoportkörben. A távlati és sokkal fontosabb cél azonban a 2024-es, németországi Európa-bajnokság selejtezősorozatának sikeres megvívása. A kvalifikációs csoportokat október 9-én sorsolják ki.

Az északír-magyar mérkőzés kedden - közép-európai idő szerint - 20.45-kor kezdődik az ír Rob Harvey sípjelére a belfasti Windsor Parkban. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:
Dibusz - Lang, Orbán, Fiola - Nego, Nagy Á., Schäfer, Styles - Sallai, Szoboszlai - Szalai Á.

.