Drágább lesz a 2024-es párizsi nyári olimpia

MTI

2022.12.06. 16:05

A szervezők erőteljesen keresnek további szponzorokat is.

A 2024-es párizsi nyári olimpia költségvetése a tavaly év végi 3,98 milliárdról 4,38 milliárd euróra emelkedett az infláció és a többletkiadások miatt - írta az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz.

A portál anyaga szerint a 10 százalék körüli növekedést mintegy felerészben az ukrajnai orosz inváziót követően megemelkedett energiaköltségek okozta pénzromlás idézte elő. Tony Estanguet, a játékokat szervező Párizs 2024 elnöke közölte, hogy a jövő hét elején tárgyalnak a büdzsé megnövekedett számadatairól.  

Az egyik legerőteljesebb ugrást az olimpia és a paralimpia megnyitó- és záróünnepségének együttes költségei jelentik: e terület tervezett kiadásai, 40 millió eurós növekménnyel, jelenleg 320 millió eurónál tartanak. A jegyeladásokból származó bevétel ugyanakkor 143 millió euróval haladja meg a korábban kalkulált 1,265 milliárd eurós összeget. A plusz abból ered, hogy - a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal folytatott egyeztetés után - a nézők számára fenntartott helyek mennyiségét megnövelték a tisztviselők és a média férőhelyeinek csökkentésével.

Estanguet szerint "minden irányban megtakarításokra kényszerültek". Ezzel összefüggésben közölte, hogy az olimpiai falu megnyitásának időpontja négy nappal későbbre, július 18-ra tolódott, s a versenyhelyszíneket is csak hét nappal az első viadalok előtt nyitják meg. A megtakarítást szolgáló intézkedések között említette, hogy egyetlen tartalék energiaellátó-rendszert tartottak fenn. Ez utóbbi 25 milliós kiadáscsökkentést jelent, míg a szervezőbizottság számításai szerint 45 millió eurót takaríthatnak meg az olimpiai büdzsé javára azzal, hogy a játékok helyszíneit érintő tömegközlekedés - szemben a korábbi tervekkel - nem lesz ingyenes.

A párizsi Le Monde azt írta, hogy Estanguet-ék erőteljesen keresnek további szponzorokat, miközben a hazai partnerkapcsolatokból származó, eddig befolyt pénzekből a támogatások összege 1,1 milliárd euróról közel 1,23 milliárd euróra nőtt.

A 2024-es nyári olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik, majd augusztus 28-tól következik a paralimpia a francia fővárosban.

.