A World Aquatics jövőbeli budapesti székházában díjazták az év legjobb úszóit

MTI

2023.10.23. 21:44

Az eseményen bemutatták a jövőre Budapesten sorra kerülő rövidpályás világbajnokság emblémáját is.

Hétfő este a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a World Aquatics a jövőbeli budapesti székházában adta át az év legjobb úszóinak járó elismeréseket.

A díjátadót megelőzően bemutatták a World Aquatics leendő székházának terveit. A központ az ütemezés szerint 2026 végére készül el, ugyanakkor a szervezet azt tervezi, hogy már a jövő év második felében részben átköltözik a magyar fővárosba. A júliusban, a fukuokai világbajnokság helyszínén aláírt megállapodás értelmében a székházban dolgozók felét magyarok teszik majd ki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédében elmondta, hogy Magyarország az elmúlt tizenöt évben rengeteg energiát fektetett a különböző nagy sportesemények megrendezésébe. Kiemelte a korábbi két sikeresen megrendezett vizes világbajnokságot, a nyári atlétikai vb-t, vagy a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amelynek 1986 óta házigazdája.

Hozzátette, eközben pedig több sportágban is kiépült egy komoly infrastrukturális képesség, emellett sportversenyrendezői tudás is. Kijelentette, ennek töretlenül folytatódnia kell, hiszen ez bevonza az embereket a sport világába, ami összességében a legfontosabb cél.

Husszein al-Musszalam, a World Aquatics kuvaiti elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak és a vizes sportág szövetségeinek. Jelezte: ez a komplexum a jövő generációjának épül majd.

A XIII. kerületi, a Duna Arénától néhány perc sétányira található központban - ahogyan az a szemkápráztató bemutató filmből is kiderült - nemcsak irodaépület lesz, hanem helyet kap majd benne egy modern edzőközpont, amelyben egyedülálló módon két edzőmedencén túl egy 27 méter magas óriás-műugrótorony is lesz. Ezen felül szállodai szobákat is kialakítanak a World Aquatics Budapesten tanuló és készülő ösztöndíjasai számára. A 2027-es, immáron a harmadik budapesti vizes világbajnokságot már innen szeretné lebonyolítani a szövetség.

A sportolók különversenyében a férfiaknál a kínaiak mellúszó klasszisa, Csin Haj-jang, a nőknél pedig az ausztrálok hátúszó specialistája, Kaylee McKeown diadalmaskodott. Mindkét versenyző mindhárom világkupa-fordulóban, azaz Berlinben, Athénban, valamint az elmúlt hétvégén a budapesti Duna Arénában is mindegyik számot (50, 100, 200 méter) megnyerte, McKeown ráadásul a magyar fővárosban 50-en és 100-on világcsúcsot állított fel.

Az eseményen bemutatták a jövőre Budapesten sorra kerülő rövidpályás világbajnokság emblémáját, amelyen a Lánchíd sziluettje és a World Aquatics lógója is látható.

.