Teljes biztonságot ígérnek a franciák az olimpiára

MTI

2024.03.12. 15:15

A játékok előtt egymillió embert vetnek alá ellenőrzésnek.

Az olimpia alatt Párizs lesz a legbiztonságosabb hely a világon - jelentette ki a francia belügyminiszter a Le Journal du Dimanche-nak adott nyilatkozatában.

Gérald Darmanin szavait az insidethegames.biz portál idézte, kiemelve, hogy a tárcavezető szerint az olimpiai játékok biztonsága továbbra is a legfontosabb prioritás a francia hatóságok számára. A belügyminiszter kitért arra, hogy a játékok előtt egymillió embert vetnek alá ellenőrzésnek, és 89 ezren már átestek a vizsgálaton.

Darmanin különösen fontosnak nevezte az ötkarikás játékok biztonságán őrködő csapat tagjainak átvilágítását, közlése szerint eddig kétszázötvenen akadtak fenn a rostán. Leszögezte, hogy csak a szigorú szűrőn átesett biztonsági emberek kaphatnak személyi belépőkártyát és működhetnek közre az olimpián.

A biztonsági műveletek részeként említette az egyének nyomon követését.
"Húszezer embert figyelnek a titkosszolgálatok. Nem mindegyikük tartózkodik Franciaországban" - magyarázta.

 A lehetséges veszélyforrások közé sorolta a radikális iszlám híveit és a különböző szélsőséges csoportokat. Azt is megjegyezte, hogy a kiberfenyegetés "tovább növekszik, és ez lesz a holnap támadása".

Darmanin kijelentette, hogy a biztonsági erőfeszítések és a figyelem egyik fő fókusza továbbra is a Szajnán sorra kerülő megnyitóünnepség. A fenyegetések kockázatának enyhítése érdekében folyamatosan csökkentették a rendezvényen résztvevők számát.

Az olimpiák történetében először a ceremóniát stadionon kívül, szabadtéri helyszínen, a Szajnán tartják, ahol csaknem hat kilométeres szakaszt kell majd ellenőrizni. A folyóparton mintegy háromszázezer néző gyűlhet össze, szemben a kezdetben kalkulált hatszázezres, félmilliós tömeggel.

.