Vas megyében 5 százalék a hivatalos munkanélküliségi ráta

2014.08.05. 18:19

Az álláskeresők számának csökkenése döntően a nyári közfoglalkoztatási programok eredménye.

Vas megyében 5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. Június végén 5836 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, mintegy 23,2 százalékkal kevesebbet, mint egy hónappal korábban - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja kedden az MTI-vel.

    Tájékoztatásuk szerint az álláskeresők számának csökkenése döntően a nyári közfoglalkoztatási programok eredménye.


    A munkaügyi központ adatai a legnagyobb (40 százalékos) csökkenést Vasvár körzetében mutatták, de 20-25 százalék közötti mérséklődés volt tapasztalható Körmend, Kőszeg, Szentgotthárd és Szombathely vonzáskörzetében is.  


    Június végén a gazdaságilag aktív népesség 5 százaléka volt regisztrált álláskereső Vas megyében, míg a mutató egy hónappal korábban 6,5 százalék volt.


    A nyilvántartásban szereplő álláskeresők 24 százaléka tartósan, legalább 1 éve nem talált számára megfelelő munkahelyet. A regisztrált álláskeresők 36,5 százaléka legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel szeretne elhelyezkedni, 57,2 százalékuk pedig középiskolai bizonyítvánnyal keres munkát. Az álláskeresők alig több mint 6 százaléka diplomás.


    A nyár első hónapjában összesen 804 új álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, csaknem 24 százalékuk (191 fiatal) pályakezdő. Júniusban összesen 656 pályakezdő keresett munkát a kirendeltségek segítségével, 17,4 százalékkal kevesebben voltak, mint egy hónappal korábban.


    A tanulmányaikat befejező fiatalok beáramlása júniusban ugyan megkezdődött a kirendeltségeken, de a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően többségük el tudott helyezkedni; 40 százalékuk közfoglalkoztatási program keretében talált munkát, 10 százalékuk pedig a munkaerő-piaci képzésbe kapcsolódott be. A nyílt munkaerő-piacon (önállóan vagy a kirendeltségek közreműködésével) minden negyedik pályakezdő álláskereső tudott elhelyezkedni.


    A nyilvántartási rendszerből kikerülő összes álláskereső(1951 ember) 80 százaléka állt munkába júniusban; 60 százalékuk a közfoglalkoztatásba, 3,2 százalékuk pedig a munkaerő-piaci képzésekbe kapcsolódott be.


    Júniusban összesen 1950 új álláslehetőséget jeleztek a foglalkoztatók a kirendeltségeken, amelynek mindössze 20 százalékához igényeltek anyagi támogatást.  


    Az idén - május kivételével - a munkáltatók minden hónapban több nem támogatott álláshelyet jeleztek a kirendeltségeken, mint amennyit támogatással. A támogatott üres álláshelyeket legnagyobb számban a közfoglalkoztatók kínálták, míg támogatás nélkül a feldolgozóipar, kereskedelem, vendéglátás, valamint az építőipar területén nyílt lehetőség az elhelyezkedésre.

.