Sürgetővé vált a zalalövői szennyvíztelep korszerűsítése

2010.04.10. 09:06

Sürgető feladattá vált a zalalövői régi, elavult szennyvíztelep korszerűsítése, mert a Zala folyóba kerülő tisztított szennyvíz szennyezőanyag-tartalma rendszeresen meghaladja a Balaton vízgyűjtő területére előírt határértéket - írta szombati számában a Zalai Hírlap.

A szennyezés miatt már többször megbírságolták az üzemeltetőt és az önkormányzatot, a Zala Megyei Főügyészség pedig környezetkárosítás miatt indított eljárást a telepet működtető Aquazala Kft. ellen. A pert a cég ugyan jogerősen megnyerte - a bíróság azt állapította meg, hogy a probléma nem az üzemeltetés hiányosságaira, hanem a tisztítómű rossz állapotára vezethető vissza - a rekonstrukció halaszthatatlan.

Az önkormányzat április végéig pályázatot nyújt be a négy zalai települést ellátó telep felújítására. Az uniós pályázaton minimum 250 millió forint nyerhető el, amelyhez 15 százalékos önerőt kell biztosítani.

A felújítás során több mint a duplájára növelnék a telep kapacitását, korszerűsítenék a tisztítási technológiát, a legkritikusabb szakaszokon pedig szétválasztanák a szennyvíz- és a csapadékcsatorna rendszerét - olvasható a napilapban.
 

.