Szelestét már elkerülik a kamionok

2010.12.15. 16:44

Az új útszakaszt szerdán délután három órától vehették birtokba a közlekedők.

Átadták a 86-os számú főút, a Vas megyei Szelestét elkerülő szakaszát, mentesítve ezzel a községet az áthaladó kamionáradattól.

A kétszer két sávos útszakaszt 3,7 kilométeres hosszúságban új nyomvonalon építették meg, 1,5 kilométeren pedig kiszélesítették.

A 3,6 milliárd forint értékű beruházást az Európai Unió 85 százalékos támogatásával, 15 százalékos magyar állami társfinanszírozás mellett, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósították meg.

Rékasi Győző irodavezető, Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. részéről ünnepélyes keretek között adta át az útszakaszt Katona Ferencnek a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatójának, aki mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánt.

„Szelestén hamarosan már hallható a csend” - fejezte ki örömét a község polgármestere, Galántai György, aki elmondta, a település nagyon régóta vár erre a tehermentesítésre. „Úgy érezzük, hozzánk idén korábban jött a Jézuska” - hangzott el.

Az út elkerüli a falut, de itt is marad – tette hozzá a polgármester –, ami fontos, hiszen Szeleste nem a kamionokról, hanem 13 hektáros arborétumáról, gyógyfürdőjéről és három csillagos kastélyszállójáról híres.

Kovács Ferenc a Vas megyei közgyűlés elnöke, mindenekelőtt a jelen lévő Ipkovich Györgyöt köszöntötte, aki miniszteri biztosként segítette az útszakasz elkészültét, majd elmondta, tíz kilométer lélegzethez jut most Vas megye és ez a rövid szakasz is közelebb visz bennünket Európához.

A politikus szólt arról is, hogy Vas megye az ország egyetlen megyéje amelyet jelenleg nem érint egyetlen autópálya és gyorsforgalmi autóút sem, ám a fejlesztési elképzelések szerint az M8-as és M9-es autópályák is a megyén keresztül haladnának, ami jelentősen javíthat a vasiak életkörülményein és lehetőségein.

Kovács Ferenc ugyanakkor kitért arra is, hosszabb távon a kamionok vasútra terelése jelenthet a környezetvédelem szempontjából is elfogadható megoldást a tranzit árufuvarozásban.

Básthy Tamás a körzet országgyűlési képviselője szerint nagyon kiérdemelte már Szeleste ezt a nyugalmat és hozzátette, hogy bőven van még tennivaló, mire kiépül a megye egyik legforgalmasabb útszakasza.

Az ünnepség után a sajtó és a vendégek felvezetővel végigjárták az útszakaszt, melyet 15 órakor át is adtak a forgalomnak.

.