Hirdetés

Szeptembertől húsz-harminc százalékkal drágulhat a kenyér

2012.08.29. 10:11

Szeptembertől húsz-harminc százalékkal drágulhat a kenyér

Hirdetés

Szeptembertől akár húsz-harminc százalékkal is drágulhat a kenyér és a pékáru a liszt árának növekedése miatt – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Egyes pékségek már az év elején emelték a kenyérárakat, az üzemanyag, az energia és az alapanyagok árának emelkedésére hivatkozva. Az akkori ötszázalékos drágítást azzal is indokolták, hogy minőségi árut tudjanak készíteni.

Az aratás után a pékségek kivártak, hiszen a gabonatermés jónak tűnt. Azóta kiderült, drágult a liszt, mert a búza ára is emelkedett, a malomtulajdonosok pedig ezt próbálták követni – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezetője. A búza ára pillanatok alatt 40 százalékkal megnövekedett, ezt követően augusztusban 25 százalékkal, körülbelül 20 forinttal emelkedett a liszt ára is – részletezte.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint akár 20-30 százalékos áremelkedés is lehet, hiszen – mint rámutatott – az új búzából készült liszt 22-25 forinttal drágább, mint a régi búzából előállított.

Tisza Péter, a Lővér Sütő Zrt. ügyvezető igazgatója: mindenképp szükséges lesz az áremelés szeptember elsejétől, hiszen nincsenek tartalékaik a sütőipari vállalkozásoknak. A drágítás minden olyan terméket érinteni fog, amelynek magas a liszthányada, ez pedig termékeik 95 százalékát jelenti – tette hozzá.

A Korona Pékség 15-20 százalékos emelésre készül.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozó vásárló így reagált a hírre: "Ezt minden családos meg fogja érezni..."

.