Szerkesztőségi körkérdés: Hogyan telt az év első napja?

2015.01.01. 22:19

Bognár Ildikó, Kánya Dóra, Tamasits Dorottya, Józing Antal, Kleinhappel Miklós és Várnai Zsolt fellebbenti a fátylat.

Bognár Ildikó 

Bognár IldikóAz otthoni békés szilveszterezés után reggel nem tartott túl sokáig a pihenés, mivel az első nap szerkesztői ügyeletére vállalkoztam. Így a hírek böngészése és a kollégák anyagainak összevadászása mellett az itthoni csendes, zenehallgatós, néhány apróságot elintézős nap várt rám. A szilveszteri hangulatra csak az utcáról beszűrődő ritka petárdázás emlékeztetett még. Ez lesz nyilván az újév legnyugodtabb "munkanapja", amit holnap már egy valódi követ.

Mivel online voltam a napban, anyám újévi lencsefőzeléke a lányaim révén jutott el hozzám, amit azért nem hagytam ki, bár nem vagyok babonás, de valójában szeretem. 

Kánya Dóra 

Kánya DóraNem hazudok, ha azt mondom, hogy semmit. Az alvás és evés kombinációkat váltogattam napközben. Két óra alvás, kicsi evés, netezés, olvasás aztán megint alvás. Még a telefonomat is lehalkítottam, ugyanis ritkán adódik egy egész szabad napom, amit pihenésre fordíthatok.

Nem vagyok nagy hagyománytisztelő, nem hiszek az újévhez kötődő szerencsevonzó dolgokban sem, de ebédre azért ettem egy kis lencsét (köszi, mama, finom lett). Így nyolc óra előtt az evés szakaszomon voltam túl, néhány óra múlva jöhet megint az alvás.

Boldog új évet kívánok mindenkinek!   

Tamasits Dorottya 

Tamasits DorottyaA szilvesztert rendhagyó módon Egerben töltöttem, ezért nem is kérdés, hogy az új év első napja is különleges.

A kissé másnapos reggel után a délelőtt az egri várban folytatódott. Minden csendes és békés volt, remek érzés volt a csípős hidegben kódorogni.

Délután a jól megérdemelt sziesztát követően a Szépasszony-völgyben, egy romantikus, halas vacsorával zárult az este és egyben az első 2015-ös nap. 

Józing Antal

Józing AntalA hagyományoknak megfelelően a nappaliban köszöntött rám az újév. Pezsgőt fél pohárral ittam egy korábban megkezdett üvegből. A köszöntők helyett izgalmasabbnak bizonyult, hogy a boldogtalan macskánknak olyan helyet keressek, ahol legkevésbé hallatszanak a petárdák boldog hangjai. Végül is a pincében helyeztem el az állatot.

Egy óra körül mentem ágyba, kicsivel korábban, mint a megszokott, hogy lámpaoltás előtt még „The Girl Who Played with Fire”-t olvassak. 

Kilenc körül ébredtem.  Főztem egy jó erős kávét, majd interneten átfutottam a híreket. Ebédre (főzelék) összejött a család. Koradélután Esterházy Péter egyik korai regényét lapozgattam és aludtam el rajta. Ez nem az írót, hanem engem minősít. 

Néhány órát matattam (selejtezés, rakodás, tüzelés stb.)  a műhelynek használt pincehelyiségemben, hogy kompenzáljam a több éves hanyagságomat. Este az USA-ról szóló ismereteim gyarapítottam egy könyvtári könyvből. A vacsora után ettem néhány szaloncukrot (zseléset).

Napközben nem fogadtam meg semmit, és ezt be is fogom tartani. A hagyományoknak megfelelően.  

Kleinhappel Miklós 

Kleinhappel MiklósDélelőtt olvastam, mert olyan csend volt mindenfelé, hogy ki kellett használnom az alkalmat; a legjobban síri csendben szeretek olvasni. Aztán elkapott a főzhetnék. Először felfedeztem, hogy van a fagyasztóban három szelet halfilé. Gondoltam, megcsinálom. Összeválogattam hozzá néhány fűszert és betettem a sütőbe. De valami még hiányzott. És ekkor találtam rá a joghurtra, amihez egy kis fokhagymát tettem, ezzel öntöttem nyakon nem sokkal a sütés vége előtt a halat. Dobtam mellé pár burgonyakrokettet is. 

Ahogy ilyenkor lenni szokott, elkapott a lendület, nem tudtam abbahagyni: következő áldozatom két egész csirkecomb volt. Bedörzsöltem a külsejüket vajjal, megfűszereztem őket, hozzájuk csaptam egy fej felaprított vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, alufóliát tettem rájuk, és mentek is a sütőbe. Miután megsültek, zöldségekkel ezeket is megettem. 

Ekkor még felhasználásért kiáltott 1-2 körte, a mélyhűtőben lévő úgy 1,5 maréknyi fagyasztott vegyes gyümölcs és a magozott meggybefőtt. De a gyümölcslevest elhalasztottam holnapra. 

Mindeközben volt némi cikkírás, szerkesztés, és megírtam három novella vázlatát. 

Végül folytattam azt a projektemet, amit 1-2 hete kezdtem el: minden nap megszabadulok valamitől vagy átalakítok valamit, ami nem kell az életembe vagy jelenleg rosszul működik. Legyen szó tárgyakról, helyzetekről, személyekről; nevezzük a dolgot méregtelenítésnek. Ma délután észrevetettem, hogy az egyik szobában van egy gurulós szék, amit egy éve kerülgetek, mert nem használom. Eddig elfoglalt két négyzetméretnyi helyet, és útban is volt. Most levittem a pincébe. 

Várnai Zsolt 
 
Várnai ZsoltMég tavaly egy hirtelen ötlettől vezérelve azzal indítottuk az évet párommal, hogy bekocogtunk a belvárosba és vissza, amolyan újévi testmozgásként. Aztán ez annyira jól sikerült, hogy megfogadtuk, ezentúl ezzel kezdjük az évet, ha csak lehet. Így indult az idei év is.  Tíz és fél kilométer, több mint egy óra, ezalatt van idő kicsit elmélkedni az elmúlt évről és az előttünk álló időszakról. Mindenkinek ajánlom. 

A nap többi része viszont már kevésbé volt aktív. Megnéztük Woody Allen Bérgavallérját, este még egy film vár ránk, amit a lányom választ és nagyjából ennyi is. Kell egy kis kikapcsolódás, húzós évünk lesz.  

.