Szerkesztőségi körkérdés: Mit gondoltok a bevándorlók elleni küzdelemről?

2015.02.11. 22:09

Csatlakozunk a nemzeti konzultációhoz.

„A kormány támogatja a Fidesz-frakció nemzeti konzultációra vonatkozó kezdeményezését a gazdasági bevándorlással kapcsolatban” - olvastuk ma az MTI-n a hírt.

Gyorsan konzultáltunk hát egyet a szerkesztőségben. Aki csatlakozni akar, a cikk végén megteheti.

Kánya Dóra

Kánya DóraÉn lassan már nem bírom követni a kormány újabb és újabb kitalációit. Minden héten van legalább egy nagy dobása. Most épp az illegális bevándorlás elleni küzdelem az Európai Unió közepén, tíz éve nyitott határokkal. Nem hiszem, hogy ez a legnagyobb probléma ma Magyarországon. Alapvetően nem gondolom, hogy a migráció korlátozásával védhetjük ki a terrorizmust, itt ennél súlyosabb társadalmi problémák vannak. Nem kellene mindig a külföldieket célba venni.

Tamasits Dorottya

Tamasits DorottyaNem vagyok kellőképpen tájékozott a témában, így valószínűleg nem látom át rendesen a helyzetet. De általánosságban elmondhatom, hogy valahol meg tudom érteni azokat, akik a (szerintük) jobb élet reményében át próbálnak szökni egy másik országba. Sajnálom őket, hogy a saját hazájukban nem lelnek békére és olyan körülményekre, amire vágynak. Természetesen ez a megoldás sem helyes és elfogadható, mindenképpen ki kéne találni valamit a helyzet megoldására, mérséklésére, hogy mindenki jól járjon.

Józing Antal

Józing AntalÓh, nem kell olyan komolyan venni. Ha úgy gondolják, népszavazásra harangozzák össze az országot a tandíj ellen, majd kormányra kerülve lazán bevezetik azt. Óriásplakátokkal nekiugranak az EU-nak, menetelnek a békéért, esetleg általános iskolában küzdenek a drogok ellen. Nem komolyan, csakhogy úgy látsszon. A Fidesz igazi posztmodern, 21. századi párt, amely már rég rájött arra, hogy a jelen embere jobban hisz a tömegkommunikációnak, mint saját tapasztalatának. Márpedig a tömegkommunikáció (is) a zsebében van. Talán csak az én ízlésem kényes, de számomra meglehetősen gyomorforgató néhány zakkant párizsi gyilkos mészárlását és egy félország (Koszovó) szerencsétlenségét így meglovagolni. Biztos vagyok benne, hogy az olvasóink zömének ősei is politika vagy gazdasági menekültként érkeztek egyszer Magyarországra. A svábok, horvátok, tótok, rácok, kínaiak és a többiek nélkül még ennyire sem vittük volna. Okos ország - főleg ilyen népességi mutatóknál - a menekültekben gazdasági és nem kommunikációs lehetőséget lát. Ráadásul az errefelé menekülőknek eszük ágában sincs itt maradni. Ugyanúgy tovább akarnak állni, mint maguk a magyar fiatalok. Mondjuk erről lehetne konzultálni.

Kleinhappel Miklós

Kleinhappel MiklósEgy biztos: aki elindul és hátrahagy mindent, valószínűleg nem örömmel teszi, hanem azért, mert azt hiszi, hogy máshol legalább valamivel jobb lesz neki, mint otthon. Mert bár Koszovóban éppen nem ölik egymást halomra az emberek, a nyomornál elég sok minden jobb. A híradások alapján úgy tűnik, főképp fiatalokról, családokról van szó, akik sok esetben egy szál táskával a kezükben kelnek útra. Beadhatják a kérelmüket, és vagy menekültté nyilvánítják őket a magyar hatóságok, vagy nem. Jó eséllyel persze nem. Legtöbbjüknek nem is az a célja, hogy Magyarországon bontsanak tábort. Csak éppen a schengeni övezet egyik külső határa nálunk van, így a koszovói menekültek ügyét valahogy Magyarországnak is kezelnie kell. Talán nem úgy, hogy bezárjuk a kaput. De mint oly sok minden, ez is a nagypolitika terepe, és mint oly sokszor, gyaníthatóan ezúttal is a legszegényebbek fogják majd a rövidebbet húzni. Pedig ha meg tudnák fizetni a letelepedési kötvényt, jöhetnének, ahányan csak akarnak. Persze a letelepedési kötvény is tömény politika.

Várnai Zsolt

Várnai ZsoltNekem úgy tűnik, nagy számú bevándorló nem célozza az országot, akik meg itt vannak, vagy itt letelepednének, nem sok gondot okoznak. Alapvetően nyitottabban gondolkodom erről a kérdésről, mert vannak olyan területek, ahol elkelne itthon is plusz munkaerő, akik mondjuk megtermelnék a nyugdíjakat 20 év múlva. De legfőképp kényelmetlen érzésem van mindig akkor, ha egy kormány a határok lezárásáról nyilatkozik. Én ugyanis még akkor voltam gyermek, mikor innen csak keletre lehetett utazni és orosz katonák sétálgattak a városban. Azt a világot nem sírnám vissza.

.