Szerkesztőségi körkérdés: Mit gondoltok a párizsi mészárlásról?

2015.01.08. 16:02

Természetesen nálunk is téma a tegnapi esemény.

Kánya Dóra

Kánya DóraMegdöbbentő, felkavaró és elgondolkodtató. Eddig jutottunk, hogy Párizsban lövöldöznek és halnak meg emberek azért, mert szatirikus karikatúrák készülnek a muzulmán helyzetről. Ennyit a vélemény és a sajtó szabadságáról. Borzalmas, engem teljesen sokkolt. Ez lesz a jövő? Meg kell gondolni, miről lehet véleményünk?

Tamasits Dorottya

Tamasits ZsuzsaNagyon szomorú hétről hétre azt olvasni, hogy világszerte ölnek meg újságírókat, hol videóüzenet kíséretében, hol a szerkesztőségbe betörve. Értelmetlen mészárlás idegen célokért. Remélem a tegnapi eset megmozdít az emberekben valamit, s végre teszünk azért, hogy több ilyen eset ne fordulhasson elő. Őszinte részvétem a tegnap elhunyt újságírók családtagjainak.

Józing Antal

Józing AntalNagyon nehéz erről röviden írni, úgy, hogy politikailag ne legyek inkorrekt. Számomra most úgy tűnik, hogy a világ egyik fele egy szelídebb, megértőbb, élhetőbb világ irányába halad, a másik pedig éppen az ellenkező irányba indult el. A párizsi lövöldözés nyilván az utóbbira példa. Teljesen mindegy, hogy miket rajzoltak a kollégák azokba az újságokba, kinek tetszettek és kinek nem, a politikai, vallási, területei vagy bármely viták elintézésének eszközei semmilyen körülmények között nem lehetnek eszközei a kalasnyikovok. A média esetében pedig nemhogy a kalasnyikovoktól, de még a telefonos vagy ügyvédi fenyegetésektől is tartózkodni szíveskedjen mindenki. Mert hát ez lenne az a bizonyos közös nevező, amelyhez ha hozzányúlunk, összedől a várunk. Európának és a Nyugatnak ideje lenni elgondolkodni a hogyan továbbon, de a vészharangok kongatásával óvatos lennék. Sajnos a világ már csak olyan, hogy sok minden megtörténik benne. Még az is, hogy ostoba és zakkant emberek halomra lőnek másokat néhány színes ábra miatt.

Kleinhappel Miklós

Kleinhappal MiklósNehéz ügy ez (vagy éppen hogy egyértelmű a helyzet), legalább annyira, mint ahogy az, hogy mennyiben hibás az a kihívóan vagy „kihívóan” öltözött nő, akit az éjszakai buliból hazafelé tartva megerőszakolnak. Mert az alaphelyzet, hogy az erőszak elfogadhatatlan. Legalábbis felénk. A különféle kultúrák találkozása, együtt élése pedig valószínűleg még sok problémát okoz majd Európában. Meglehetősen nyugtalanító, hogy a „szomszédban” terroristák lemészárolnak 12 embert.

Várnai Zsolt

Várnai ZsoltA hír és a videók sokkoltak. Hirtelen betolakodott egy háború a nappaliba és megmutatta mindenkinek, hogy már ott tartunk, hogy megtörténhet ez is. Fényes nappal két fegyveres ráérősen bemegy egy szerkesztőségbe Párizsban és lekaszabol mindenkit, majd távozik. A történetről eddig nem sokat tudunk, és a hírek is eléggé ellentmondásosak, ami némi óvatosságra inti az embert. Ami most következik a világpolitikában, talán az fogja majd megmutatni, kinek állt érdekében az újságírók lemészárlása Nyugat-Európa közepén. Az európai muszlimoknak biztosan nem.

.