Hirdetés

Szimfónia bérlet 2. (Bartók Terem, 2012. október 19.)

2012.10.16. 19:50

Hirdetés

Szimfónia bérlet 2.

2012. október 19., péntek, 19.30,

Szombathely
Bartók Terem


A jubileum jegyében – egykori karmestereink I.

A. Dvořák: h-moll csellóverseny, op. 104
E. Elgar: 1. Asz-dúr szimfónia, op. 55

Közreműködik: Onczay Csaba – gordonka
Vezényel: Robert Houlihan
Savaria Szimfonikus Zenekar

Onczay Csaba nagysikerű hangversenyeivel vált korosztályának egyik vezető csellistájává. Szólistaként mind a mai napig fellép Európa, Amerika és a Távol-Kelet jelentősebb hangversenytermeiben, korábban nagy sikert aratott többek között a Bécsi Szimfonikusokkal, a lipcsei Gewandhaus Zenekarral, a RAI Zenekarral és több amerikai együttessel is.
Számos nemzetközi versenyen elért díjai közül a két legfontosabb a budapesti Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversenyen (1973), és a riói Villa Lobos-versenyen (1976) elért első helyezése. Kodály Szólószonátájának kimagasló interpretálásáért 1976-ban Liszt-díjjal tüntették ki. Előadóművészi munkásságát 1986-ban az Érdemes Művész címmel, 1993-ban Kossuth-díjjal, 2004-ben Bartók-Pásztory díjjal jutalmazták.

Robert Houlihan Írországban született 1952-ben. Zenét 16 éves korától tanult, karmesteri tanulmányait Angliában George Hurst és Párizsban Léon Barzin irányítása alatt végezte.
1980-ban második díjat nyert a Fiatal Karmesterek Nemzetközi Versenyén Besançonban. Három évvel később a Magyar Televízió Nemzetközi Karmesterversenyének harmadik helyezettje és közönségdíjasa volt.
1990 és 1992 között a Marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekar vezető karmestereként, 1992 és 1998 között a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti igazgatójaként tevékenykedett.
1981-től 2003-ig Franciaországban, Metzben élt, ahol több alkalommal vezényelte a Városi Színház zenekarát, a Lorraine-i Nemzeti Filharmonikusokat és a Metzi Kamarazenekart. Fellépett már több nemzetközi fesztivál, így a BBC Proms, a londoni Almeida Fesztivál, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, az Amsterdami Nyári Fesztivál, a Würzburgi Mozart Fesztivál, az írországi Kilkenny Művészeti Hetek és a Wexford Opera Fesztivál vendégeként.
Számos hanglemezfelvételt készített vezető ír zeneszerzők műveiből (Potter, G. Barry, F. May) és a Nürnbergi Szimfonikusokkal.
Robert Houlihan karmesteri tevékenysége mellett több országban vezet karmesterkurzusokat, így Írországban, Franciaországban, Hollandiában, Portugáliában és Magyarországon. George Hurst asszisztenseként minden évben részt vesz a Sherborne (korábban Canford) nyári zenei kurzuson Angliában.
2003-ban visszaköltözött hazájába, ahol állandó vendégkarmestere az Ír Nemzeti Szimfonikus Zenekarnak és az RTÉ Koncertzenekarnak.
Vendégszereplései során gyakran tér vissza a marosvásárhelyi és a szombathelyi zenekarokhoz, de megfordul több európai és dél-amerikai ország együttesénél is.
Különös figyelmet fordít az ifjú zenekari muzsikusok képzésére, akiknek szívesen adja át tapasztalatait a műhelymunka során.