A hír igaz: január közepétől újra lesz antikvárium Szombathelyen

2014.12.11. 17:12

Ha engedélyezi a város, a Savaria Antikvárium nevet kapja majd. A Wesselényi utcában nyílik.

Néhány hete terjed a szóbeszéd Szombathelyen: két év után – 2013 januárjában szűnt meg a Fő téri üzlet – januárban újra lesz antikvárium a városban. Van, aki azt is tudja, hogy a kőszegi antikvárius fogja vezetni.

Felhívtuk hát Giczy Józsefet, a Kőszegi Antikvárium és Könyvesbolt vezetőjét, hogy erősítse vagy cáfolja meg az információkat. Az előbbi történt.

Megtudtuk, a tervek szerint január közepén nyílik meg az üzlet a Borostyánkő mögötti parkoló mellett, a Wesselényi utca 2/A-ban, amelyet egyébként már jelenleg is bérel a kőszegi antikvárius, de egyelőre karácsonyi vásár keretében kedvezményes árú könyveket árusítanak benne, hogy a nyitásig ne álljon üresen.

A bolt kezdetben Antikvárium néven működik, mert a név-engedélyeztetési eljárás hosszabb folyamat: amennyiben a város rábólint, később a Savaria Antikvárium nevet kapja majd.

Giczy József azt mondta, a szombathelyieken múlik, hogy van-e létjogosultsága a városban egy antikváriumnak. Úgy számol, egy év múlva már látható, hogy hosszabb távon is fenntartható-e a bolt.

Január közepétől újra lesz antikvárium Szombathelyen

Itt kap majd helyet az antikvárium

Arra a kérdésünkre, hogy Kőszeg után miért éppen a megyeszékhelyen nyit új üzletet, Giczy József felidézte, hogy bő két évtizeddel ezelőtt Szombathelyen kezdte a szakmát. A városban akkoriban már volt antikvárium, ezért az első saját boltját Kőszegen nyitotta meg. Akkor is vásároltak nála szombathelyiek, amikor a Széchenyi utcai és a Fő téri antikvárium működött, de ezek bezárása után megnőtt az üzlete iránti érdeklődés. Sok vásárlójától hallja, mennyire hiányzik a megyeszékhelyről egy antikvárium. Mivel alkalmazottat nem tudna fizetni, most kapóra jött, hogy a lánya tudja vállalni az árusítást.

Giczy József lánya alakítja ki a 40 négyzetméteres üzlet berendezését. És az ő ötlete volt az is, hogy – hallgatva az idők szavára – ne csupán az üzletben árusítsák a könyveket, hanem internetes vásárlásra is lehetőség legyen.

Nálunk minden könyvet be lehet majd szerezni – hangsúlyozta Giczy József.

És hogy pontosan milyen árukészletre számíthatnak az antikváriumba betérők? Ezzel kapcsolatban a kereskedő elmondta, véget ért az az időszak, amikor az emberek antikváriumba mentek, ha olcsó olvasnivalót kerestek. Az elmúlt több mint 20 évben a könyvnek sosem volt ennyire kis értéke, mint most. Számos helyen (könyvtárak kiárusításain, piacokon) hozzá lehet jutni olcsó könyvekhez, és a kiadók is megjelenés után nem sokkal jelentős árkedvezménnyel adják el a ponyvákat. Ezért a kínálatban ezek mellett fontos szerepet kapnak a könyvritkaságok, hiszen a gyűjtők az értékes, régi könyveket keresik, őket nem tudják kiszolgálni a kommersz tömegárut kínáló boltok.

Az antikváriumba beszáll egy régiségkereskedő is, ami azt jelenti, hogy az üzlet nem csak könyveket, hanem régiségeket is vásárol. Utóbbiak esetében fontos, hogy eladás nem lesz.

.