Hirdetés

Fotókiállítás a Bolyaiban: Magyar szentek ábrázolása felvidéki templomokban

2015.03.06. 21:18

A keresztény ember számára a szentek követendő, követhető példák.

Hirdetés

Immár az ötödik olyan kiállítás nyílt meg a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, amely a felvidéki templomokról szól.

Ám amíg az előző tárlatok – mondhatni – egymás egyenes folytatásai voltak, hiszen a középkori templomokat mutatták be fotók segítségével, addig a legújabb kiállítás más nézőpontból közelíti meg a témát.

A képek azt örökítették meg, hogy a magyar szenteket miképp ábrázolták a felvidéki templomokban.

Görföl Jenő évtizedek óta a Felvidék kultúrájának megörökítője. A Bolyaiban kiállított anyag a tárlat címével megegyező kötetből ad ízelítőt.

Császár István plébános megnyitó beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a keresztény ember számára a szentek követendő, követhető példák.

Egy részük a bűnből tért meg, ami „nagy vigaszunk”, hiszen ez reményt ad: Istenhez el lehet jutni a felebaráti szeretet által - hangoztatta a pélbános.

Kovács László (Görföl Jenő alkotótársa) néhány különleges szentábrázolásra hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Elsőként arra, hogy a Felvidéken a három napkeleti bölcs helyett Szent István, Szent Imre és Szent László jelenik meg az istenimádásban. Utóbbi legendájának megjelenítése a Felvidéken sokkal hangsúlyosabb, mint másutt. De a Szent Erzsébet-kultusz is elterjedt, ami a szentábrázolásokban ugyancsak tetten érhető.

A rendezvényen közreműködtek a Bolyai diákjai.

A kiállítás április 3-ig tekinthető meg.

Fotókiállítás a Bolyaiban: Magyar szentek ábrázolása felvidéki templomokban