Hangos, interaktív, de kis létszámú közfelháborodás volt Szombathelyen (képsorozattal)

2014.11.17. 22:34

Ezúttal jóval kevesebben voltak, mint az előző tüntetésen. Czika László fotóival.

Ezúttal jóval kevesebben voltak, mint az előző tüntetésen. Czika László fotóival.

Másfél órán át tartott a kormányellenes tüntetés, amely a Közfelháborodás napja című országos akcióhoz kapcsolódott Szombathelyen is.

Most csak a Fő tér városháza előtti, az úttestig tartó része telt meg többé-kevésbé hézagosan álló demonstrálókkal.

"Fogadjunk, hogy eleged van! Fogadjunk, hogy dühös vagy! Fogadjunk, hogy azért nem tettél eddig semmit, mert azt hitted egyedül vagy! Ez többé nincs így! Mi is itt vagyunk, mi is dühösek vagyunk és addig nem is nyugszunk, míg meg nem tisztítjuk a közéletet a politikai útonállóktól! Igazi rendszerváltást akarunk!" - írták a szervezők a V mint Vas elnevezésű Facebook-oldalon.

A megszólalók ennek megfelelően beszéltek.

Hangosra, de kis létszámúra sikerült a közfelháborodás Szombathelyen

Horváth Zsolt moderátor azt mondta, ő is egy átlagos kisember, aki napi 12 órát dolgozik egy műhelyben, hogy befizethesse az adóját.

A szervezőket ért vádakra, amelyekben azok korábbi politikai szerepvállalását firtatták, úgy reagált, hogy voltak, akik pártok tagjai voltak, de tudomásul kell venni, hogy aki eddig tenni akart, azt felszippantotta valamilyen politikai tömörülés. Itt nem pártvezetők, politikai pojácák vannak, mi vagyunk a haza - hangsúlyozta.

Hangosra, de kis létszámúra sikerült a közfelháborodás Szombathelyen

Brunerszky László a politikusoknak csak akkor adna fizetést, ha - utalva a mai rendkívüli közgyűlésre -  azok bejárnak a munkahelyükre és elvégzik a feladatukat, a stadionépítésekre szánt pénzből pedig kórház-, illetve közút- és vasútfejlesztést valósítana meg, korrupciómentes hivatalokat, valamint átláthatóan működő országot hozna létre.

A hazai munkavállalóknak európai béreket követelt; véleménye szerint ebben az esetben a bankrendszerre csak akkor lenne szükség, ha valaki vállalkozni akar. A véleményüket hangosan mindvégig kifejező tüntetők "hülyeség", "naivitás" bekiabálásokkal minősítették az ötletet.

Janovicz Judit, pedagógus, a szabad véleményalkotás, az együtt gondolkodás és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. A nemzeti konzultációt áldemokráciának minősítette.

Hangosra, de kis létszámúra sikerült a közfelháborodás Szombathelyen

Mint mondta, a nőknek, anyáknak, nagymamáknak az fáj a legjobban, hogy az iskolákban egyen-gyerekeket akarnak színlelésre, hazugságra nevelni, akiknek a fejét ócska tankönyvekből származó klerikális, nacionalista maszlaggal tömik, ahelyett, hogy szabad szellem és demokrácia jellemezné az intézményeket.

Ő maga az abortuszhoz való jog megszüntetésének terve miatt vállalta részvételét a tüntetésen, mint mondta, egy nőnek saját joga, hogy a teste felett rendelkezzen. 

Kaisinger András gimnazista a korábbi szombathelyi diáktüntetésen is beszélt. Most azt hangoztatta, hogy amennyiben a politika beleszól az életébe, neki is bele kell szólnia a politikába. Hozzátette: a politizáló civilek képesek megmutatni, hogy van az országnak változást akaró ellenzéke.  

Kupi Györgyi újságíró azzal kezdett, hogy tetszik neki, nem valami ellen, hanem valamiért tüntetnek. Ő azért, hogy a Szombathelyi Televízió újra közvetítse a közgyűléseket. Hiszen "a tisztességes, demokratikus magyar jogállam nem létezhet tisztességes, demokratikus magyar sajtó nélkül. Az objektivitás kívánalmának kizárólag a kamera képes megfelelni. Milyen fényt vet a helyi demokráciára, hogy nincs a tévében közgyűési közvetítés?"

Hangosra, de kis létszámúra sikerült a közfelháborodás Szombathelyen

Kivágás az Indexről

Horváth Zsolt végül arról beszélt, hogy "ez nem tüntetés, hanem forradalom", és most ugyan még békések, de ha nem teljesülnek a céljaik, akkor "isten irgalmazzon nekik".

Majd egy dakota közmondást idézett: Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla. Viktor - mondta -, a kormányod döglött ló, és mi le fogunk szállni róla. A fizetésed ötven éve megkaptad, holnap be se gyere, ki vagy rúgva!

A résztvevők ezt követően a Fő téren élőláncot alkotva fejezték be a tüntetést.

(Czika László fotóin kívül Láttad? című rovatunkban is találnak még a demonstráción készült fotókat.)

Galéria

.