Hirdetés

Lakhatatlan lakásba kell költöznie a Gothard-kastély egyik lakójának?

2016.04.07. 19:41

A bérlő áldatlan állapotokat tapasztalt, a Szova reagált.

Hirdetés

A bérlőknek idén el kell költözniük a herényi Gothard-kastélyból, mert az épületet felújítják, ezt követően pedig új funkciót kap. Ennek kapcsán írt bejegyzést lapunk blogrovatába György István Péter.

A szerző az egyik lakó tapasztalatait osztja meg az olvasókkal.

A Szova a kastély egyik lakásában élő idősebb Mándli Kálmán és családja számára a Petőfi Sándor utca 7. szám alatti lakást kínálta fel.

Véleményük szerint „a felkínált lakás jelen állapotában még szükséglakásnak is alkalmatlan”.

A bloggernek egyebek mellett elmondták: „Dohosak, penészes falak két méter magasságig. A kisszobából szabad kilátás van a pincébe a padozaton keresztül. A tetőgerenda meg van rogyva, a tetőlécek meg vannak hajolva, több helyen a cserép is mállik. Az udvari részen van egy közös mosókonyha, kinyitottam az ajtót és egy patkánnyal néztem szemközt.”

Kifogásolták még, hogy nem megoldott a fűtés, előnytelennek tartják a lakás elrendezését, és szerintük a csapadékvíz-elvezetés is hagy kívánni valót maga után.

Fotó: György István Péter


A bejegyzésre reagált a Szova, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

Felújítás előtt álló lakást kritizált a blogger

A szombathelyi Gothard-kastélyban jelenleg tíz szociális bérlakás található. A város közgyűlése nemrégiben az erősen leromlott állapotú épületegyüttes felújításáról és funkciójának jövőbeli változásáról hozott határozatot. A SZOVA Zrt., mint a kastélyban lévő bérlakások kezelője, a polgármesteri hivatal illetékes irodájával közösen, a döntés megszületésével egyidőben kezdte el keresni a lehetőségeket az ott élők lakhatásának megoldására.

Mint minden esetben, amikor egy szociális bérlakás további bérlése nem lehetséges, társaságunk számos szempont figyelembe vételével és a lehető legemberibb módon igyekszik eljárni, így a jelen helyzetben is. Nyilvánvaló számunkra, hogy a költözés megoldandó problémája nem egyéni probléma, hanem egy lakóközösség ügye. Éppen ezért a már megszokotthoz hasonló környezetben, családi házas övezetben kívánjuk elhelyezni a családokat figyelve arra is, hogy ne szakadjanak el egymástól fizikailag nagy mértékben. A 10, jelenleg a Gothard-kastélyban található bérlemény lakói közül 8 családdal sikerült szóbeli megállapodást kötni a jövőbeli szociális bérlakásukkal kapcsolatban.

A fentiek mellett természetesen az egyéni igényeket is figyelembe vesszük. A költözéssel kapcsolatban panaszt emelő család számára többek között azért ajánlottuk megtekintésre a Petőfi Sándor utca 7. szám alatti társasházban található bérleményt, mert az udvari, földszinti ingatlan, amely a család mozgáskorlátozott tagja számára is könnyen megközelíthető. Emellett a Gothard-kastélyban jelenleg bérelt 50 m2-es 1 szobás ingatlannal szemben 71 m2-es és 2 + 1 fél szobával rendelkezik, ezáltal a korábbinál kényelmesebb lakhatást biztosíthatna bérlői számára.

Az említett belvárosi bérlemény jelenleg egy kényszer-kiköltöztetés utáni állapotot tükröz és felújításra szorul. Az új bérlők beköltözése előtt azonban megtörténik az ingatlan teljes műszaki felújítása (víz,- gáz-, villanyhálózat korszerűsítése, burkolat- és nyílászáró-csere.). A lakás rekonstrukciójának költsége ugyanakkor az írásban említett feltételezéssel ellentétben meg sem közelíti egy újépítésű bérlakás bekerülési összegét.

A szombathelyi önkormányzat 2016-ban 40 millió forintot különített el szociális bérlakások felújítására és a szóban forgó Petőfi Sándor utca 7. szám alatt található bérlakás is része ennek a programnak. A rekonstrukcióhoz szükséges forrás ennek értelmében biztosítva van.

A fentiekről természetesen a bérlakást megtekintőket is tájékoztatta munkatársunk, amikor egy lehetséges új ingatlanként bemutatta bérlőinknek a lakást. Elfogadni azonban nem kötelesek a felkínált ingatlant, a váltás ugyanis csak az ő beleegyezésük után lehetséges.

Bérlőink munkatársunk felé is jelezték, hogy nem fogadják el a Petőfi utca 7. alatt található bérlakást, így - a szokásos folyamat szerint - társaságunk és a Polgármesteri Hivatal illetékes irodája tovább keresi a bérlők számára megfelelő ingatlant.

Potyondi Nikolett

Kommunikációs és HR munkatárs

SzovaSzombathelyGothard-kastély