Megnyílt a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola kiállítása

2015.04.02. 11:14

Volt mit fotóznunk a képtárban.

Haydn Londoni C-dúr triójának felhangzásával vette kezdetét tegnap a képtárban a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola kiállítása. A látogatók megtekinthették az iskola képző- és iparművészeti tagozatos diákjainak a legszebb vizsgamunkáit, illetve a legkiválóbb alkotásokat évfolyamonként és szakonként.

Elsőként Rápli Róbert, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Koczka Tibor alpolgármester lépett a mikrofonhoz. A politikus beszélt arról, hogy önmagában a jó képesség nem egyenlő a tehetséggel és nem elég ahhoz a mai világban, hogy egy művész a saját szakmájában helyezkedjen el. „Fontos, hogy a jó képesség a kitartással, szorgalommal, küzdeni tudással társuljon”– hangsúlyozta.  

Torjay Valter művészettörténész, az iskola tanára, mint mondta érdemes mindenkinek belegondolnia abba, hogy milyen jelentőséggel bír egy művészeti iskola léte. Felidézte, hogy Magyarországon csak az 1800-as évek második felében kezdődött művészeti oktatás. Vas megyében még később, 1919-ben, amikoris Olgyay Ferenc festőművész Sárvár városába került és művészeti kurzust indított.

 A pedagógus – a történelmi visszatekintés után – részletesen ismertette az iskola szakjait, valamint bemutatta a diákok kiállított alkotásait is.

Ez követően a hagyományokhoz híven díjátadás következett. A legjobb szakvizsgázónak járó Vass Béla-díjat Hollósi Kamilla vehette át.

Bíró Anita-díjat 1999-ben alapította az iskola azzal a szándékkal, hogy annak a végzős növendéknek adják, aki mind a közismereti tantárgyakból, mind pedig a szakági tantárgyakból kiemelkedő teljesítményt nyújtott az intézményben folytatott tanulmányai során. Ez idén Nagy Boglárkát illette.

A megnyitó után körülnéztünk mi is a kiállításon és bizony-bizony néhol érdekes ötletekkel, illetve művészi megoldásokkal találkoztunk.

A rendezvényen egyébként volt vetítés is, amely során a mozgóképes munkákat lehetett megtekinteni, majd este hét órakor folytatódott a rendezvény a Bartók Teremben, ahol a zeneművészeti tagozat diákjai gálakoncertet adtak Savaria Szimfonikus Zenekar kíséretében.

A tárlat április 26-ig tekinthető meg a Szombathelyi Képtárban. 

.