Szombathelyi kiskertügy: jogszerűen, de nem célszerűen járt el a földhivatal

2014.10.31. 14:57

November 13-án kerül a kormány elé a problémát megoldó törvénymódosítás – mondta Harangozó Bertalan kormánymegbízott pénteki sajtótájékoztatóján.

Több cikkben beszámoltunk arról, hogy az új földforgalmi törvény szerint a jövőben földhasználati jogot csak a földhivatal által nyilvántartott földművesek vagy mezőgazdasági termelőszövetkezetek szerezhetnek. Ez számos olyan Szombathelyit érint, akik az önkormányzattól bérelnek kiskertet, öt évre szóló szerződésük szeptember 30-án lejárt.

A részleteket nem idézzük fel újra, ezekről itt olvashatnak. Lapunk tegnap két sajtóközleményt is közölt: Czeglédy Csaba, az Éljen Szombathely Egyesület, MSZP, DK, Együtt a korszakváltók pártja frakcióvezetője, valamint erre reagálva az önkormányzat is kifejtette véleményét.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott a sajtótájékoztató elején úgy fogalmazott: a kormány eltökélt szándéka, hogy rendezze a helyzetet. Ennek érdekében november 13-án kerül a kormány elé egy törvénymódosítás, ebben az szerepel, hogy legfeljebb egy hektár területen továbbra is használhatják az eddig bérelt kiskertjüket azok a magánszemélyek, akik nem földművesek, illetve azok a civil szervezetek, amelyek nem mezőgazdasági termelőszervezetek.

Kiskertügy: jogszerűen, de nem célszerűen járt el a földhivatal

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a földhivatal annak ellenére küldte ki a bérlőknek a földhasználati szerződéseket felmondó leveleket, hogy a szombathelyi képviselő-testület szeptember 26-i ülésén elfogadott határozatában kinyilvánította: az önkormányzati tulajdonú zártkerteket a város a jövőben is az eddigi gyakorlat alapján kívánja hasznosítani. A határozatban az is szerepel, hogy a bérlőknek december 31-ig semmiképpen sem kell befejezniük a kertek művelését.

Harangozó Bertalan a levelek kiküldését túlzott ügybuzgalomnak nevezte. A részletekről szólva elhangzott: a járási földhivatal földhasználati nyilvántartási rendszere a hatályos törvények alapján automatikusan leválogatja a lejáró szerződéseket. A földhivatal munkatársai ez alapján postázzák a felmondó határozatokat.

Kiskertügy: jogszerűen, de nem célszerűen járt el a földhivatal

A kormánymegbízott álláspontja az, hogy mivel köztudott, hogy az ügyben törvénymódosítás várható, a földhivatalnak lehetősége lett volna visszatartani ezeket a leveleket. A földhivatal intézkedése jogszerű volt, de nem célszerű, az pedig későbbi vizsgálat tárgya lesz, hogy más (esetleg politikai) szándékok is vezérelték-e az ügy efféle intézését – mondta Harangozó.

A bérlők birtokon belül vannak, a földek tulajdonosának pedig az a szándéka, hogy a földhasználók eddigi jogai ne csorbuljanak – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Fotó: Kánya Dóra

.