Így ünnepelték a szombathelyiek március 15-öt

2015.03.15. 15:27

167 éve volt a forradalom.

Nemzeti ünnepünkön már reggel kilenckor rengeteg ember gyülekezett a Felszabadulási emlékműnél, hogy együtt haladjon helyszínről helyszínre a felvonulókkal. Fél tízkor felhangzott a Kossuth nóta, ekkor elindultak a lovas szekerek és a huszárok a tömeg pedig egyre nagyobb lett, amíg átértek az Ady Endre térre. Itt sor került a Petőfi Sándor-szobor megkoszorúzására.

A jelenlévők ezt követően átvonultak a Március 15. térre. Itt az országzászló felvonása következett katonai tiszteletadással, majd a Neumann János Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

A Savaria Múzeumhoz együtt vonult át a tömeg a Király utcán és a Széll Kálmán utcán keresztül. A múzeum parkjában fellépett a Boglya Népzenei Együttes és a Pilvax zenekar.

Majd a szombathelyi 16 pont felolvasása következett, amely után az Ungaresca Táncegyüttes műsorát tekinthette meg a közönség.

Ünnepi beszédet mondott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki megemlékezett a 167 évvel korábbi eseményekről. 

Hende Csaba szerint tisztelet jár 1848-49 magyar hőseinek, akik, ha kellett, elég bátrak voltak a hazáért harcolni, de, ha arra volt szükség, elég bátrak voltak ahhoz is, hogy a haza érdekében megegyezzenek az egykori ellenséggel.

 A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: tisztelet és dicsőség adassék mindazoknak, akik megértették az új idők szavát, de bele tudták építeni közös örökségünket a közös jövőbe, amelyből senkit sem akartak kizárni.

Hozzátette: napjainkban sem elég uralni a pillanatot, a pillanatot arra kell felhasználni, hogy azoknak, akiknek ez módjában áll - az ország vezetését rájuk bízták - maradandó jót tegyenek.

Ahhoz is kell bátorság, hogy akiknek a történelem most "nem osztott lapot", ezt tudomásul vegyék, és lehetőleg ne rontsanak el valamit, amit egyébként megjavítani vagy végrehajtani nem tudnak - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Hende Csaba szerint ha szükséges, ma is vállalni kell a konfliktusokat, de annak érdekében, hogy a dolgok előre menjenek. A jogokért, a szabadságért vívott harc ugyanis nem hőbörgés, nem összeférhetetlenség, nem öncélú "emberkedés", hanem mindannak a tudatos vállalása, ami a szabadságból következik, mindenekelőtt a magyar emberek - köztük a szombathelyiek - közös érdekeinek érvényesítése, és ha kell, megvédése - mondta a miniszter. (MTI)

A honvédelmi miniszter beszéde után Dávid Noel, azaz Szombathely új diákpolgármesterének beiktatása következett.

A múzeumnál tartott ünnepség Horváth Boldizsár szobrának koszorúzásával ért véget. 

A kora délutáni sajtófotó kiállítás megnyitóját, három órakor egy közös szavalás követte. A városháza előtt a szombathelyi fúvószenekar hangulatalapozása után pontban háromkor közel száz fő szavalta Petőfi Sándor: Nemzeti dal című forradalmi költeményét. Szombathely is csatlakozott ahhoz a 400 településhez, ahol egy időben, egyszerre szavaltak verset az ünneplők. A közös szavalásban Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színésze volt segítségére a szavalóknak. 

Galéria

.