Czeglédy Csaba és Ipkovich György a szombathelyi híváslista-ügyről

2014.11.24. 16:17

Sokkal többet nem tudunk, hacsak azt nem , hogy a történetnek van egy kis Üvegtigris íze.

„Nem látjuk az értelmét, rendkívül furcsa.”

(Czeglédy Csaba a sajtótájékoztató végén)

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a mai közgyűlés idilljét hamar eloszlatta Czeglédy Csaba baloldali frakcióvezető, aki napirend előtti felszólalásban ideiglenes vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta.

Ezt azzal az információval indokolta, hogy ismeretei szerint a város jegyzője az önkormányzat mobilszolgáltatójához forfult, hogy adják ki a városháza kb. 30 dolgozójának – köztük osztályvezetőknek - a hívásadatait.

A frakcióvezető Ipkovich György képviselő társaságában kora délután a városháza folyosólyán sajtótájékoztatót tartott, amelyből további részletek derültek ki.

Ipkovich György és Czeglédy Csaba a városháza folyosólyán

Meg kell mondani, az ügy még így is elég homályos, és bizonyos epizódjai az Üvegtigris című magyar vígjátékot idézik.

A két szocialista politikus elmondásából – melyet egyelőre a városvezetős nem igyekezett cáfolni - a következő történet rajzolódik ki.

Ezek szerint az elmúlt hetek egyikén – a feltételezhetően jogi diplomával rendelkező – dr. Gaál Róbert Szombathely jegyzője, miközben szabadságon volt, írásban az egyik alkalmazottjának meghatalmazást adott, hogy az battyogjon el az egyik Telenor-irodába, hogy kérje ki dolgozók és a vezetők összes ki- és bemenő hívásainak listáját, illetve küldött és fogadott az sms-üzeneteiket.

A Telenor-dolgozók egyike – talán furcsállotta a kérést, talán ez a protokoll, mindenesetre - a biztonság kedvvért felhívta a városházát, hogy tényleg kiadja-e ezeket a belső információkat. Ez a hívás valahogy aztán kiszivárgott a házban, és robbant ki a botrány.

Hogy erre az egész akcióra mi szükség volt, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre a jegyző már egy ideje szabadságon van, és úgy hallani, már nem is nagyon jön vissza. (Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy információink szerint ez az ügy nélkül is több mint ingatag volt a pozíciója.)

„Én nem hiszek a magányos elkövető tézisben, nem hiszem, hogy ez a jegyző magánakciója volt, aki egy reggel úgy kelt fel, hogy akkor kikérem a dolgozók híváslistáját” - kommentálta a fejleményeket Czeglédy, aki nem érti, hogy miért szavazta le a javasolt bizottságot a városvezetés, ha nincs semmi titkolnivalójuk, és ők is szeretnék, ha kiderülne az igazság.

Ipkovich György szerint a jogi és büntetőügyi vonatkozásokon kívül is azért kényes az ügy, mert a hivatali dolgozók nyomásgyakorlásként élhetik meg a történteket.

Mivel mind a két szocialista képviselő gyakorló ügyvéd is egyben, a sajtókérdések zöme a jogi helyzetre kérdezett rá.

Nos, ezek szerint úgy tűnik, hogy az önkormányzatnak mint munkáltatónak joga van bizonyos fokig ellenőrizni, mire használják az alkalmazottak a céges telefonjukat. De míg a kimenő hívások és üzenetek ellenőrzése részben akár indokolt is lehet, ám a bejövő hívások és sms-ek ellenőrzése már minden bizonnyal a magánszférát sérti.

Azért kellene a bizottság, hogy tisztázza a kérdéses részleteket – mondják a szocialista politikusok.

A délelőtti közgyűlésen a városvezetés egyébként nem tagadta a történteket, a bizottság felállításának elutasítását azzal indokolták, hogy az ügyben már korábban már elindult egy belső vizsgálat.

Hétfőn délután Angyal László a városháza kommunikációs vezetője az alábbi sajtóközleményt juttatta el a szerkesztőségünknek:

Vizsgálat indult az adatkérés ügyében

2014. november 20-án délután tudomást szerzett dr. Puskás Tivadar polgármester arról, hogy a Polgármesteri Hivatal több dolgozója mobiltelefonos adatainak megszerzésére kísérlet történt. Szombathely polgármestere azonnal leállította az adatkérést, és vizsgálatot rendelt el.

Szombathely, 2014. november 24.

Angyal László

kommunikációs vezető

.