Útdíj a 86-os úton és a Szombathelyt elkerülő utakon?

2014.12.22. 18:13

A témáról hétfőn sajtótájékoztatót tartott az MSZP, lapunk pedig megkérdezte a fejlesztési minisztériumot.

Nemény András, az MSZP megyei elnöke tartott sajtótájékoztatót ma, megelőzve azt a holnapi országgyűlési vitanapot, amelyet a szocialisták kezdeményezésére kellett összehívnia Kövér László házelnöknek. A vitanaptémája az útdíj tervezett kiterjesztése, illetve konkrétan az ez elleni tiltakozás.

Nemény emlékeztetett: Orbán Viktor egy lapinterjúban vetette fel, hogy uniós kötelezettségből adódóan fizetős lesz az M0-s egy szakasza. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezt cáfolta, hiszen az EU-szabályokkal ellentétes, hogy fizetőssé tesznek egy olyan utat, amelyet nagyrészt uniós támogatásból építettek. Ha ezt mégis megtörténik, akkor az EU elvonja a lehívott pénzt.

A megyei elnök szerint ezért egyértelmű, hogy új adónem bevezetéséről van szó. A 2015-ös költségvetésben egyébként számos egyéb megszorító intézkedés található, elég csak a lakhatási támogatás vagy éppen a közgyógyellátás megvonására gondolni. Nemény szerint ezek olyan szociális „bombák”, amelyek elég hamar, talán márciusban robbanhatnak, sok embert érintenek hátrányosan.

Útdíj a 86-os úton és a Szombathelyt elkerülő utakon?

Az M0-s fizetőssé tétele az arra autózó Vas megyeieket is érinti, de az még inkább, hogy az elkerülő szakaszok használatáért is fizetni kellene januártól. Utóbbi esetében a szombathelyi elkerülő is fizetős lesz majd, de az épülő 86-os út sincs biztonságban, mivel a kormány azokat az utakat szemelte ki magának, amelyek nagy forgalmúak.

Az MSZP megnyugtató választ akar hallani, de azt senki sem tud mondani – mondta Nemény –, ezért kezdeményezték a rendkívüli ülést. Illetve a szombathelyi képviselő-testület az év utolsó közgyűlésén elfogadott egy határozatot, amelyben Puskás Tivadar polgármestert arra kérik, lobbizzon annak érdekében, hogy ne tegyék fizetőssé azokat az útszakaszokat, amelyekért most sem kell fizetni. A megyei elnök hozzátette: Hende Csabát is arra kérik, képviselje a Vas megyeiek érdekeit.

Nemény szerint egyébként a kormánypárti képviselők nem vesznek részt a holnapi rendkívüli ülésen a parlamentben, ezért határozatképtelenség miatt azt nem fogják megtartani.

Újságírói kérdésre válaszolva a politikus elmondta még: az 86-os fizetőssé tétele egyelőre csak elméleti felvetés, de „Magyarországon bármi lehetséges”. A kormány „csak adót akar szedni”, és inkább vállalja, hogy az EU elvonja az útépítésre adott támogatást. A 86-os Szombathely–Szeleste közötti szakaszának átadása három évet csúszott, az ára végül a duplájába került annak, mint amit terveztek, és úgy tűnik, ezt a pénzt most nekünk kell kifizetni – hangzott el.

Ki akarjuk ugrasztani a nyulat a bokorból: ha a kormány nem mondja ki, hogy nem lesznek fizetősek a fenti útszakaszok, akkor az MSZP szerint egyértelmű üzenet.

Lapunk éppen egy hete a témával kapcsolatos kérdésekkel fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, de válaszokat eddig nem kaptunk. A mai sajtótájékoztató előtt felhívtuk a minisztériumot, ahol azt közölték velünk, hogy levelünket megkapták, a kérdéseinkre pedig válaszolnak majd.

.