Szombathely nem a tűzoltóknak, hanem a minisztériumnak tartozik

2011.04.14. 12:35

Elvileg április végéig kellene elutalni a pénzt, de az összeg nincs bent az idei költségvetésben. Az MSZP sajtóközleményt adott ki.

Tűzoltóautó

Még az idén ki kell fizetni a tűzoltóknak az elmaradt túlóradíjakat. Szombathely városa a tűzoltókat már rég kifizette, a város a belügyminisztériumnak tartozik az erre fordított 152 millió forinttal, amit támogatásként kapott meg két éve. Elvileg április végéig kellene elutalni a pénzt, de az összeg nincs bent az idei költségvetésben.

Ki kell fizetni a tűzoltóknak az elmaradt túlóradíjakat – a döntést Pintér Sándor belügyminiszter hozta nyilvánosságra a minap. Kontrát Károly államtitkár arról nyilatkozott, hogy a 6,5 milliárd forint adósságot az önkormányzatoknak kell rendezniük, az állami költségvetésből csak az állami tűzoltóságnál dolgozók elmaradt túlórapénzét, 72 millió forintot fizetik ki.

Tűzoltóautó

Szombathely már több mint két éve, jogerős bírói ítélet alapján kifizetette a tűzoltók járandóságát: 68 tűzoltó részére összesen 152 millió forintot utalt át az önkormányzat. Ennek forrása egy kamatmentes, de visszatérítendő támogatás volt, amelyet az akkori önkormányzati minisztérium biztosított a város számára – tudtuk meg Molnár Miklóstól, Szombathely gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterétől.

A kamatmentes támogatás visszafizetésének határidejét még az előző ciklusban többször módosították, az utolsó megállapodás szerint 2011. április 30-áig kellene a Belügyminisztériumnak visszaadni a 152 millió forintot.

Mint Molnár Miklóstól megtudtuk, a költségvetés készítésekor tisztában voltak ezzel a kötelezettséggel, de a költségvetésbe nem tudták beépíteni. Még februárban a költségvetés készítése előtt kérték a Belügyminisztériumtól, hogy végleges (vissza nem térítendő) támogatásként maradhasson a pénz a városnál. Az előző városvezetés is ugyanezt kérte a korábbiakban, de a minisztérium csak a visszafizetés határidejének módosításához járult hozzá. A mostani kérésre még nem érkezett válasz.

Az alpolgármester hozzátette, hogy a város költségvetésén a tűzoltóság működésének finanszírozása csak átfolyik, a központi támogatást utalják a szervezet számlájára. Ezen felül a szombathelyi önkormányzat évente 10 millió forintot biztosít a tűzoltóság számára saját forrásból, esetenként pedig az eszközvásárlást is támogatják.

Háttér

A Szombathelyi Tűzoltó-parancsnokság dolgozói elsőként pereltek az országban a 2004. május 1-jétől, az Európai Unióhoz való csatlakozástól kezdődően, 2007. december 31-ig járó túlóra-pénzükért. Ennek alapja az volt, hogy a csatlakozást követően az uniós normától (heti maximum 48 óra) eltérően a magyar tűzoltók hetente több mint ötven órát teljesítettek. Három városi, illetve megyei bíróság határozatát követően 2008 őszén a Legfelsőbb Bíróság is jogosnak tartotta a 48 órán felül teljesített órák után járó túlórapénz kifizetését a szombathelyi tűzoltóknak, amit ők meg is kaptak – mint most kiderült, kölcsönpénzből. A szombathelyi volt a legelső per az országban, amelyet a tűzoltók a túlmunkájuk elismeréséért és kifizetéséért indítottak.


 


A szombathelyi MSZP-SZTKE frakciója csütörtökön az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünhöz:

Sajtóközlemény - Molnár Miklós feledékeny vagy alkalmatlan a feladatára?

Szombathely városa két évvel ezelőtt kamatmentes visszatérítendő támogatást kapott az akkori Önkormányzati Minisztériumtól, hogy rendezze a tűzoltóknak jogosan járó, ki nem fizetett túlórapénzt. A támogatás nem véletlenül érkezett: az előző polgármester, dr. Ipkovich György személyes közbenjárásának köszönhetően.

A 152 millió forintot az új városvezetés nulla érdekérvényesítő képessége miatt már most áprilisban vissza kell fizetni a központi költségvetésbe, azonban az önkormányzat költségvetése ezt a tételt nem tartalmazza.

Megdöbbentő, hogy a város költségvetéséért felelős alpolgármester, Molnár Miklós egy 152 millió forintos önkormányzati kötelezettség betervezését egyszerűen kifelejtette a 2011-es költségvetésből. Felmerül a kérdés, mennyire hiteles az a költségvetés, amit képviselőtestület elfogadott? Márciusban egy alkotmánysértő passzus miatt kellett rajta változtatni, most pedig egy kifelejtetett jelentős tételre derül fény.

Milyen eltitkolt kötelezettségek fognak még az év során kiderülni? Kimeríti-e Molnár Miklós "feledékenysége" a fideszesek által oly gyakran hangoztatott „költségvetés meghamisítása” cselekményt, amiért bíróság elé is akartak rángatni nem egyszer baloldali politikusokat?

Lehet, hogy Molnár egyszerűen alkalmatlan arra a feladatra, hogy összeállítsa és feleljen városunk költségvetéséért?

Határozottan kérjük Puskás Tivadar polgármestert, vizsgálja ki, hogyan fordulhatott az elő, hogy egy ekkora tétel egyszerűen kimaradt a város költségvetéséből! És vizsgálja meg továbbá, hogy vannak-e még eltitkolt összegek!

Persze az is lehet, hogy a fideszes városvezetők abban bíztak, hogy a tartozást elengedi a minisztérium. Pontosan tudták, hogy ezt Ipkovich György el tudta volna intézni városunknak. Gondolták, akkor nekik is menni fog... Sajnos, ebben az esetben újra bebizonyosodott, hogy a szombathelyi és Vas megyei választók egy súlytalan, tehetségtelen és kapcsolatok nélküli csapatot küldtek a Parlamentbe.

Szombathely városát elkerülik a fejlesztések, áll a 86-os út négysávosítása, és az önkormányzat iskolabezárásokat tervez. Most már a dumából nem lehet megélni, dolgozni kellene végre!

dr. Czeglédy Csaba
frakcióvezető
MSZP-SZTKE


A csütörtökön megjelent cikkünkkel, illetve az MSZP sajtóközleményével kapcsolatosan Angyal László, a szombathelyi önkormányzat kommunikációs vezetője az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünknek.

Tények a tűzoltók 152 milliójáról

Miután a Szombathelyi Városi Tűzoltóság 2008-ban a túlórák kifizetése miatti munkaügyi pert elveszítette, a szombathelyi önkormányzatnak 152 millió forint kifizetéséről kellett gondoskodnia. A város korábbi vezetésének nem sikerült elérnie azt, hogy ezt az összeget az Önkormányzati Minisztériumtól vissza nem térítendő támogatás formájában kapja meg Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Ezek után több mint különös, hogy a 152 millió forintos visszafizetési kötelezettség soha nem szerepelt a város költségvetésében. Sem 2009-ben, sem 2010-ben, miközben a visszafizetés időpontja kétszer is módosult. Első alkalommal 2009. június 30., másodszorra 2009. november 30. volt a visszafizetési határidő. A harmadik, módosított határidő 2011. április 30.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely, Megyei Jogú Város polgármestere, április elején ismételten levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztertől a visszafizetés végleges elengedését.

„Dr. Ipkovich György polgármester el tudta volna intézni a városnak, hogy a tartozást elengedi a minisztérium”, állítja dr. Czeglédy Csaba, az MSZP frakcióvezetője.

Ez a kijelentés nem felel meg a valóságnak, hiszen - ahogyan az az önkormányzat irattárában lévő dokumentumokból kiderül – dr. Ipkovich György polgármester hiába írt levelet Varga Zoltán miniszternek, a támogatás visszafizetésének végleges elengedését nem engedélyezte a minisztérium.

A már csak hab a tortán, hogy ez a döglött ügyek aktájába illő történet sem szerepelt ősszel, a választások után készült átadás-átvételi jegyzőkönyvben.

A fentiek alapján mindenki eldöntheti, ki az, aki hallgatott az előző városvezetés kudarcáról, ki az, aki eltitkolt egy jelentős kötelezettségvállalást, ki az, aki kifelejtette ezt a tételt a költségvetésből.

.