A SEK gazdasági és pénzügyi önállósága mellett tette le a voksát a szombathelyi közgyűlés

2015.01.29. 23:23

Egyhangú döntés született.

Egyhangú döntés született, ezzel a város teljes mellszélességgel az intézmény mögé állt.

„Csütörtökön közgyűlés, akkor mondani kell valamit” – írtuk tegnapi cikkünkben, (amelyben immár másodszor foglalkoztunk a Savaria Egyetemi Központ és a Nyugat-magyarországi Egyetem közötti konfliktussal) utalva arra, hogy információink szerint a városvezetés támogatja a SEK önállósodási törekvéseit, amennyiben az intézmény munkatársai ezt az utat tartják megfelelőnek.

Nos, a képviselők mondtak is.

Már a közgyűlés elején – 21 igennel – egyhangúlag megszavaztak egy új napirendi pontot, amelyet majd a nyilvános ülés előre közölt menetrendje után tárgyalnak.

Puskás Tivadar a témához ekkor annyit fűzött hozzá, hogy a városvezetés az egyetemi központ érdekeit képviseli, a közgyűlés pedig kiáll a SEK mellett, ezzel is erősítve annak tárgyalási pozícióit.

Napközben aztán szerkesztőségünk egy Faragó Sándor rektor és Dinnyés Álmos kancellár által szignózott levelet kapott. Ebben többek között az szerepel, hogy „a belső átalakításokra az ország felsőoktatási stratégiája alapján kerül sor, a kancellári rendszer törvény előírásainak megfelelő koordinálásával. Az NYME Szombathelyre ugyanúgy számít, mint Győrre, Mosonmagyaróvárra és Sopronra, partnerként tekintünk minden városban a helyi vezetésre. […] Az NYME hangsúlyozza: valamennyi szombathelyi képzés is fontos az egyetem és a régió számára. ”

Immár este került sorra egy, a SEK-et érintő, a korábban tervezett napirendben szereplő téma: a képviselők elfogadták a Duális Felsőoktatási és Képzési Kutató Központ létrehozásáról szóló előterjesztést. A központ a száz százalékos önkormányzatú tulajdonú Savaria Szakképzés-fejlesztési és Felnőttképző Központ Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. önálló részeként az Akacs Mihály utca 8-10-ben kap helyet, igazgatója Németh István, a Természettudományi és Műszaki Kar dékánhelyettese lett. A központ tevékenységének lényege távirati stílusban – Molnár Miklós alpolgármester megfogalmazása szerint –: a gépészmérnökképzéshez érkező források fogadására szolgál.

Majd fél 11 környékén jött el az idő, hogy a közgyűlés szavazzon a SEK-kel kapcsolatos határozati javaslatról.

Nemény András felszólalásában úgy vélekedett, amennyiben a Savaria Egyetemi Központ nem válik önálló intézménnyé, az NYME-vel történő együttműködés feltételeit az alapoktól kell újratárgyalni.

Ipkovich György hozzátette: az induló gépészmérnök-képzés anyagi feltételeit az önkormányzat és a helyi vállalatok teremtették meg, ezért elvárható, hogy a források itt hasznosuljanak, ne Sopronban. Majd arról beszélt, hogy az elmúlt években a SEK-et „lefosztották”, hiszen nem csak jelentős hallgatói és oktatói létszámcsökkenést szenvedett el, de ingatlanvagyonának nagy része sincs már meg.

Czeglédy Csaba emlékeztetett arra, hogy annak idején a többi között az az érv szólt a Nyugat-magyarországi Egyetem mellett, hogy nem akkora intézmény, amely a SEK-en uralkodni tudna. De ez a helyzet időközben megváltozott. Véleménye szerint ez az ügy sokkal fontosabb, mint az M86-os út fizetőssé tétele, ezért arra kéri Hende Csabát, járjon közben Orbán Viktornál az egyetemi központ érdekében. Ha a megszorítások miatt nem teljesülnek a műszaki képzés alapfeltételei, akkor lőttek a gépészmérnök képzésnek is – tette hozzá.

Puskás Tivadar felszólalásában kifejtette: Szombathelynek erős felsőoktatásra van szüksége, amely piacképes tudást ad a hallgatóknak, az oktatási célokra a városba érkező forrásoknak pedig helyben kell hasznosulniuk. Legyen szó egyéni vagy társult formáról, Szombathely jövője attól függ, meg tudja-e erősíteni a felsőoktatását.

A határozati javaslatot egyhangú döntéssel elfogadták a képviselők. Ebben az áll, hogy a közgyűlés kiáll a SEK gazdasági és pénzügyi önállósága mellett.

Mindez persze még nem jelenti azt, hogy az egyetemi központ megnyerte a háborút (mint írtuk, Faragó Sándor rektor jövő szerdára rendkívüli szenátusi ülést hívott össze), de jelentős fegyvertény, hogy maga mögött tudhatja a helyi politika és gazdaság támogatását.

.