Hirdetés

A 10 legjobb középiskola 2014-ben

2014.11.04

Egy meg nem nevezett szombathelyi iskola a legjobb 20 között van.

Hirdetés

Újra a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium áll az idei gimnáziumi rangsor élén, amelyet a szintén fővárosi Eötvös József Gimnázium követ - a HVG-lista első 10 helyezettjét az eduline.hu tette közzé kedden.

    Az összesített rangsor első helyén ismét a Fazekas-gimnázium áll, amely három - a szövegértést és a matematikai képességeket vizsgáló kompetenciamérés, valamint a matematika érettségi eredménye alapján összeállított - alrangsorban is az első helyet szerezte meg.

    Az összesített lista második helyezettje a budapesti Eötvös-gimnázium, míg a harmadik helyen hármas holtverseny alakult ki a budapesti Veres Péter Gimnázium, a Szent István Gimnázium és az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziuma között.

    Őket követi az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnázium (Budapest), ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium (Budapest), a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest), a Lovassy László Gimnázium (Veszprém) valamint a Budapest XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium.

    A rangsoroláshoz a diákok 2013-as tanulmányi és felvételi eredményeit, a különböző versenyeken elért helyezéseket és egyéb adatokat használtak. Az összesített rangsort például hét - az országos kompetenciamérésen matematikából és szövegértésből elért eredmények, a 2013-as májusi-júniusi érettségi időszakban a négy kötelező tárgyból elért vizsgaeredmények, valamint az egyetemisták és főiskolások által leginkább kedvelt karokra bejutott diákok száma alapján készített - részrangsor felhasználásával állították össze.

Bár a top 10-es listára csak a veszprémi Lovassy László Gimnázium került fel, a HVG azt írja, hogy a vidéki intézmények is jól szerepelnek: a következő tízben nyolc vidéki középiskola szerepel, közöttük van nyíregyházi, pannonhalmi, győri, szombathelyi, debreceni, zalaegerszegi és budaörsi is.

A tavalyi listán a szombathelyi Bolyai Gimnázium a 11. helyen végzett.

A tíz legjobb középiskola

Rang

Intézmény

1.

Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium

2.

Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium

3.

Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)

3.

Budapest XIV. kerületi Szent István Gimnázium

3.

ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)

6.

ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnázium (Budapest)

7.

ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium (Budapest)

8.

Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)

9.

Lovassy László Gimnázium (Veszprém)

10.

Budapest XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium