Ligeti olimpiai kvótát szerzett

2016.04.24. 09:22

A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában.

Ligeti Dániel olimpiai kvótát szerzett a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában vasárnap a birkózók ulánbátori kvalifikációs versenyén.

A többszörös Európa-bajnoki érmes nehézsúlyú szombathelyi birkózó már egy hete Nagybecskereken is közel volt Rióhoz, ám akkor az elődöntőben kikapott. A négy közé jutás ezúttal sem jelentett neki problémát, a 16 között az indiai Sumit Sumitot 6-4-re győzte le, majd a negyeddöntőben a bolgár Ljuben Ilijev ellen győzött, gyönyörű akciókat bemutatva, 7-3-ra.

Ligeti olimpiai kvótát szerzett

Ligeti előtt az utolsó akadályt a kirgizek Ázsia-bajnoka, Ajal Lazarov jelentette, aki ellen egyszer kellett VILLANNIA a sikerhez. A mérkőzés elején az összekapaszkodás során a mérkőzésvezető többször is nagyobb aktivitásra kérte a feleket, a második percben aztán Lazarov szánta el magát akcióra, csípődobást indított, amelyet Ligeti egy gyönyörű gánccsal, és abból egy nagy dobással megkontrázott, s mivel a kirgiz a hátára zuhant, a magyar birkózó 4-0-ás előnybe került.

Mint később kiderült, ezzel a meccs érdemi része le is zárult, mivel Ligeti Dániel ezután magabiztosan vigyázott előnyére, Ajal Lazarov pedig képtelen volt vele mit kezdeni, így a szombathelyi klasszis jutott a fináléba, és a londoni után a riói olimpiára készülhet.

Ligeti Dániel a nyolcadik magyar birkózó, aki kvótát szerzett az idei játékokra, szabadfogásban pedig Veréb István után (86 kg) ő a második. Mellettük a kötöttfogású Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (75 kg), Lőrincz Viktor (85 kg) és Varga Ádám (98 kg), a nőknél pedig Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg) vívta ki az olimpiai szereplés lehetőségét.

Ulánbátorban - ahol szabadfogásban három-három kvótát osztanak ki - a 74 kilogrammos Nagy Mihály kikapott az elődöntőben, ám még maradt esélye, hogy kvótát szerezzen.

Fotó: sportmenu.net

.