Szent Márton-települések találkozója Szombathelyen

2015.06.14. 16:07

Ez nem rossz ötlet. Igaz, elég meleg volt a Fő téren felvonulni.

Mikor az Alon tudósítója vasárnap fél tizenegy tájékán a Szent Márton templom elé ér, még nem döntötte el, hogy mit is gondoljon erről az egészről.

A Szent Márton nevét viselő települések gyülekező küldöttei először láthatóan árnyékot keresnek, majd szép lassan felsorakoznak a táblák mögött.

Most lehet látni, hogy milyen sokan vannak, és hogy milyen változatos a kép.

Egyik sajtómunkásnak éppen azt mondom, hogy milyen jó móka lenne, ha egy vaktérképen el kellene helyeznünk ezt a megannyi Szent Márton-falut, amikor egy meglehetősen gusztusos szórólaphoz jutok, amely a segítségemre siet.

Innen érkeztek tehát a küldöttek a szombathelyi találkozóra.

Akadnak, akik népviseletben nyomják le a kis ünnepséget és a körmenetet, de látok itt EU-zászlót is.

Kicsit beszédbe elegyedek a tiszaszentmártoniakkal, a téma leginkább a közlekedés a két település között (bőven 500 kilométer felett), aztán később a baranyai Kisszentmárton csapatával nosztalgiázom a szülőmegyémről (nem könnyű az élet arrafelé).

Nem tudom, ki találta ki ezt a Szent Márton-találkozót, de egész kreatív és szerethető. Ezt a véleményemen még a fokozódó hőség sem változtatja meg.

Közben rövid beszédet mond Puskás Tivadar polgármester, Schauermann János, a Szent Márton-templom plébánosa és Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője, majd a Szent Márton kórus műsora után elindul az ünnepi körmenet; stílusosan a lezárt Szent Márton úton.

Mire a Fő térre ér a nagyon változatos összetételű menet, már több száz méterre nyúlik.

Egy turista házaspár a McDonald’s előtt próbálja kitalálni, hogy vajon mit lát. Addig eljutnak, hogy összefüggést vélnek felfedezni a táblákon levő szavak között, de mikor fennhangon megpróbálják kiolvasni őket (mondjuk hogy „Szilvásszentmárton”), akkor újabb tanácstalanság látszik az arcukon.

Az éneklős, vidám, önmagát lelkesen legyező menetet a Fő tér végéig kísérem.

A program egyébként még délután is tart (részletek itt),de az igazi nagy attrakció csak jövőre ígérkezik.

Puskás Tivadar polgármester ugyanis arról számolt be, hogy jövőre, a Szent Márton-év alkalmából szeretnék, ha az összes magyarországi Szent Márton nevű település, mintegy negyven, eljönne Szombathelyre.

.