Hirdetés

Kupacokban áll a szemét a herényi Béke téren

2015.05.15. 11:19

Az ügyben felkerestük a SZOVA Zrt.-t.

Egyik olvasónktól érkezett a videó, amelyből kiderül, hogy az idei lomtalanítás után is hatalmas szemétkupac maradt a herényi Béke téren. Felkerestük a SZOVA Zrt., hogy kiderítsük, hogy vajon miért nem szállították el a szemetet.

 

„A 2015.05.09. lomtalanításból hátramaradt szeméthegyet a mai napig nem szállították el Szombathely-Herény, Béke tér 1/a Gothard kastély elől. Üzenem a városvezetésnek: Ez itt maga a Balkán!” - írta György István Péter olvasónk.

– Elszomorító állapot uralkodik a Béke téren a SZOVA Zrt. és a SZOMHULL Nonprofit Kft. álláspontja szerint is, ám a videót készítő által emlegetett balkáni hangulatért az a felelős, aki a tiltott hulladékot kirakta, nem pedig a lomtalanítást végző cég hozzáállásának köszönhető. Ilyen esetekben sokszor munkatársainkat vagy cégünket éri támadás, holott a város több területén a lomtalanítás után éktelenkedő szeméthelyzetet a lakosság tájékozatlansága vagy nemtörődömsége okozza, amivel ráadásul többletköltséget is előidéznek a szemétszállításban – mondta el Potyondi Nikolett, a cég kommunikációs és PR referense.

– Ahogy a videón is látható, az érintett területre faágakat, elektronikus hulladékot helyeztek el ismeretlenek, ezeket a hulladéktípusokat pedig nem szállítja el a SZOMHULL Nonprofit Kft. a lomtalanítás során, ahogy erre folyamatosan fel is hívja a lakosság figyelmét – tette hozzá.

A következő hulladéktípusokat nem szabad kitenni: kerti hulladék, nyesedék (zöld hulladék), állati tetem, trágya, bontásból származó autóalkatrész (kárpit, szélvédő, lökhárító stb.), építési törmelék (mosdókagyló, csempe stb.), lapátos hulladék, veszélyes hulladék (pl. permetezőszer, göngyöleg maradék, festék, festékes göngyöleg, gumiabroncs, akkumulátor, neoncső, hullámpala, gyógyszer, fáradt olaj, olajos-üzemanyagos göngyöleg stb.), bontott elektronikai hulladék (pl. selejtes hűtő, televízió, háztartási gép).

Annak ellenére, hogy a tiltott hulladék kihelyezése köztisztasági szabálysértésnek számít, – mint az a videón is látszik – nem mindenki veszi figyelembe a hulladékkihelyezésre vonatkozó korlátozást, pedig ha valakit tetten érnek, azt 5 és 50 ezer forintos helyszíni bírsággal vagy akár 150 ezer forint pénzbírsággal is megbüntethetik.

A lomtalanítás után begyűjtött hulladék az idén már most kb. másfélszerese az előző évek mennyiségének.

Mint azt megtudtuk, az ilyen jellegű szemetet illegális hulladékként tudja a cég elszállítani, azt követően, hogy az önkormányzat ezt megrendeli a SZOMHULL-tól. Ennek díját pedig elsősorban azok fizetik meg, akik betartják a szabályokat.
.