Tojás- és sonkamustra az egyéves szombathelyi termelői piacon

2015.03.26. 18:11

Jubileumi piacnapon jártunk az MMIK előtti téren.

„Nézd, milyen jóképű az a töpörtyű, szép világos” - mondja a tudósító egyik ismerőse, amikor csütörtökön délután kevéssel egy óra előtt odalép az MMIK előtti tér egyik szélén álló pulthoz. És tényleg, ellenállhatatlan illatú kolbászok, szalonnák kelletik magukat.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

Nem sokkal odébb az egyik árus a retkekre permetez vizet. „Így tovább frissek maradnak” - közli. - Nem csak a retek, minden zöldség, friss, egészséges.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

Máshol két férfi beszélget. Egyikük, a fiatalabbik azt mondja, diákkorában tizenöt-húsz kilóval kevesebbet mutatott a mérleg, amikor ráállt. Jó lenne leadni a felesleget – teszi hozzá. - Végül arra jutnak, hogy a sikeres fogyás titka a táplálkozási szokások megváltoztatása.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

Ehhez biztosan nagy segítség a termelői piac, ahol minden csütörtökön két órától hatig az árusok saját termékeiket kínálják. Kiváló minőségű házi termékekről van szó – hangzik el a születésnap alkalmából szervezett ünnepségen.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

Merthogy az e heti piacnap rendhagyó módon kis ünnepséggel kezdődik.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

Igaz, eleinte okoz némi zavart, hogy a húsárukat, zöldségeket, gyümölcsöket, mézeket, édességeket egyelőre csak nézegetni és kóstolni lehet, mert a piacon két órakor lehet elkezdeni az árusítást. Viszont így valószínűleg sokkal többen hallgatják meg a beszédeket, mint ahányan egyébként megtették volna.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

Puskás Tivadar polgármester például arról beszél, hogy számára a termelői piac a gyermekkora ízeit hozza vissza. Konkrétumot is említ: nem sokkal korábban remek paprikába töltött túrót kóstolt. Majd hozzáteszi: érezték, hogy sikere lesz a piacnak, de hogy ekkora, arra nem számítottak. Ezért a város gondolkodik azon, hogy a jövőben máshol is lehetőséget adnak a termelőknek az árusításra.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke éppen a mézek között válogat

Mások, Kis Miklós Zsolt és V. Németh Zsolt államtitkárok is arról beszélnek, hogy a termelői piac beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

Hangyaboly Népzenei Együttes

Utóbbi egyenesen a Vas megyei agrártörténelem egyik fontos dátumának nevezi 2014. március 27-ét, amikor sor került az első piacnapra.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

Gencsapáti Hagyományőrző Néptánegyüttes

Úgy tűnik tehát, hogy elvonultak a viharfelhők a termelői piac fölül. (Mintha ezt támasztaná alá az időjárás is: az egész nap esőre álló időt egy órára szikrázó napsütés váltja fel.)

Lapunk ugyanis már tavaly augusztusban arról számolt be, hogy a kezdeti lelkesedés alábbhagyott, a vásárlók és az árusok nagyobb része is elmaradt.

De lelkes az egyik árus is: a tudósító éppen ott áll mellette, amikor azt mondja valakinek, hogy nagyon elégedett mind a körülményekkel, mind a vásárlók számával, ezért rendszeresen ott van a piacon.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

A vásárlókkal kapcsolatban megjegyzi: „Még mindig van, aki először jön”.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

Mindenestre elhangzik: most huszonnégy termelő kínálja a termékeit, de jellemzően húsz-huszonöt között van azoknak a száma, akik csütörtökönként kipakolják az áruikat.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

Két órakor aztán elkezdődhet a vásárlás: a legtöbben ezúttal is húsárukért állnak sorba.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

A tudósító pedig szétnéz a piacon, hogy néhány zöldség- és húsféle árát felírja.

Egyéves a termelői piac Szombathelyen

A közelgő húsvétra való tekintettel nem marad ki a tojás és a sonka sem.

  • Fejes saláta: 180 Ft/db
  • Fehérrépa: 600 Ft/kg
  • Sárgarépa: 180 Ft/kg
  • Krumpli: 110 Ft/kg
  • Vöröshagyma: 150 Ft/kg
  • Fokhagyma: 900 Ft/kg
  • Lilahagyma: 250 Ft/kg
  • Tojás: 35-45 Ft/db
  • Sonka: 1700 Ft/kg
  • Angolszalonna: 1800 Ft/kg
  • Szalámi: 2000 Ft/kg
  • Turista: 1500 Ft/kg
  • Zsír: 600 Ft/kg
  • Töpörtyű: 1800 Ft/kg
  • Füstölt csülök: 1200 Ft/kg
  • Disznósajt, véres hurka, kenőmájas: 1000 Ft/kg
  • Kenyérszalonna: 1200 Ft/kg
.