Jubileumi piacnapon jártunk az MMIK előtti téren.
„Nézd, milyen jóképű az a töpörtyű, szép világos” - mondja a tudósító egyik ismerőse, amikor csütörtökön délután kevéssel egy óra előtt odalép az MMIK előtti tér egyik szélén álló pulthoz. És tényleg, ellenállhatatlan illatú kolbászok, szalonnák kelletik magukat.
Nem sokkal odébb az egyik árus a retkekre permetez vizet. „Így tovább frissek maradnak” - közli. - Nem csak a retek, minden zöldség, friss, egészséges.
Máshol két férfi beszélget. Egyikük, a fiatalabbik azt mondja, diákkorában tizenöt-húsz kilóval kevesebbet mutatott a mérleg, amikor ráállt. Jó lenne leadni a felesleget – teszi hozzá. - Végül arra jutnak, hogy a sikeres fogyás titka a táplálkozási szokások megváltoztatása.
Ehhez biztosan nagy segítség a termelői piac, ahol minden csütörtökön két órától hatig az árusok saját termékeiket kínálják. Kiváló minőségű házi termékekről van szó – hangzik el a születésnap alkalmából szervezett ünnepségen.
Merthogy az e heti piacnap rendhagyó módon kis ünnepséggel kezdődik.
Igaz, eleinte okoz némi zavart, hogy a húsárukat, zöldségeket, gyümölcsöket, mézeket, édességeket egyelőre csak nézegetni és kóstolni lehet, mert a piacon két órakor lehet elkezdeni az árusítást. Viszont így valószínűleg sokkal többen hallgatják meg a beszédeket, mint ahányan egyébként megtették volna.
Puskás Tivadar polgármester például arról beszél, hogy számára a termelői piac a gyermekkora ízeit hozza vissza. Konkrétumot is említ: nem sokkal korábban remek paprikába töltött túrót kóstolt. Majd hozzáteszi: érezték, hogy sikere lesz a piacnak, de hogy ekkora, arra nem számítottak. Ezért a város gondolkodik azon, hogy a jövőben máshol is lehetőséget adnak a termelőknek az árusításra.
Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke éppen a mézek között válogat
Mások, Kis Miklós Zsolt és V. Németh Zsolt államtitkárok is arról beszélnek, hogy a termelői piac beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
Hangyaboly Népzenei Együttes
Utóbbi egyenesen a Vas megyei agrártörténelem egyik fontos dátumának nevezi 2014. március 27-ét, amikor sor került az első piacnapra.
Gencsapáti Hagyományőrző Néptánegyüttes
Úgy tűnik tehát, hogy elvonultak a viharfelhők a termelői piac fölül. (Mintha ezt támasztaná alá az időjárás is: az egész nap esőre álló időt egy órára szikrázó napsütés váltja fel.)
Lapunk ugyanis már tavaly augusztusban arról számolt be, hogy a kezdeti lelkesedés alábbhagyott, a vásárlók és az árusok nagyobb része is elmaradt.
De lelkes az egyik árus is: a tudósító éppen ott áll mellette, amikor azt mondja valakinek, hogy nagyon elégedett mind a körülményekkel, mind a vásárlók számával, ezért rendszeresen ott van a piacon.
A vásárlókkal kapcsolatban megjegyzi: „Még mindig van, aki először jön”.
Mindenestre elhangzik: most huszonnégy termelő kínálja a termékeit, de jellemzően húsz-huszonöt között van azoknak a száma, akik csütörtökönként kipakolják az áruikat.
Két órakor aztán elkezdődhet a vásárlás: a legtöbben ezúttal is húsárukért állnak sorba.
A tudósító pedig szétnéz a piacon, hogy néhány zöldség- és húsféle árát felírja.
A közelgő húsvétra való tekintettel nem marad ki a tojás és a sonka sem.
- Fejes saláta: 180 Ft/db
- Fehérrépa: 600 Ft/kg
- Sárgarépa: 180 Ft/kg
- Krumpli: 110 Ft/kg
- Vöröshagyma: 150 Ft/kg
- Fokhagyma: 900 Ft/kg
- Lilahagyma: 250 Ft/kg
- Tojás: 35-45 Ft/db
- Sonka: 1700 Ft/kg
- Angolszalonna: 1800 Ft/kg
- Szalámi: 2000 Ft/kg
- Turista: 1500 Ft/kg
- Zsír: 600 Ft/kg
- Töpörtyű: 1800 Ft/kg
- Füstölt csülök: 1200 Ft/kg
- Disznósajt, véres hurka, kenőmájas: 1000 Ft/kg
- Kenyérszalonna: 1200 Ft/kg