64 év után ismét városunkban a „szombathelyi múmia”

2015.06.03. 17:51

A kiállítás június 11-én nyit. 

64 év után a ismét megtekinthető lesz városunkban a „szombathelyi múmia”, bár nem a Premontrei gimnáziumban – ahonnan annak idején elszállították a budapesti Szépművészeti Múzeumba –, hanem az Iseumban.

De vajon miként is kerülhetett anno, az 1890-es években Szombathelyre az ókori egyiptomi kultúra késői időszakából származó múmia?

– Az 1896-ban Kunc Adolf, a Premontrei gimnázium tanára vásárolta a múmiát, és azt, mint szemléltető eszközt használták az oktatásban. Egészen az 1951-ig az iskola szertárában tárolták, majd a Szépművészeti Múzeumba szállították – kezdte el mesélni Sosztarits Ottó, az Iseum szakmai vezetője. 

– Nagyon érdekes, hogy – ismereteink szerint – a székesfehérvári cisztercita rendi gimnáziumban is volt egy múmia. Úgy tűnik, hogy a 19. század végén a rendi gimnáziumok pénzt és fáradságot nem kímélve próbálták az oktatás rendkívül magas színvonalát elérni, és ez nyilvánvalóan sikerült is nekik – mondta. 

Mint azt Sosztarits Ottótól megtudtuk, a kiállítást komoly előkészületek előzték meg, amelyek során szükséges volt a megfelelő klimatikus körülmények megteremtése, mind a műtárgyak szállításához, mind pedig magához a kiállításhoz.

– A „szombathelyi múmia” egy nagyjából 40 éves férfi holtteste. Egyiptológiai és balzsamozás technikai szempontból azért izgalmas, mert az általánosan szokásos „becsomagolásnál”, az utolsó réteg nem került rá. Látható ez a textilbandázson, amellyel bekötötték a testet.  Az pedig külön érdekesség, hogy ennek a múmiának ismerjük az arcvonásait is – tette hozzá.

A „szombathelyi múmia" mellett azonban érkezett egy másik is, amely egy körülbelül 2300 éve élt, 20 évesen elhunyt hölgynek, Hortesznahtnak a holtteste. Mint azt megtudtuk, röntgen és CT eljárással készült róla koponyafotó, amely a kiállításon is megtekinthető lesz, ahogy az ez alapján készített arcrekonstrukció is.

64 év után ismét városunkban a „szombathelyi múmia”

A kiállítás egyébként a selyem témaköréhez kapcsolódik, amint azt a címe is mutatja: Textilek a holtak birodalmából. A  tárlaton római arannyal szőtt selyem textiliák, kopt kelmék és egyiptomi amulettek is helyet kapnak.

A kiállítás megnyitója június 11- én 17.00 órakor lesz. Az műtárgyak 2015. október 26-ig tekinthetőek meg a szombathelyi Iseumban.  

Galéria

.