Mi történt a wifivel és a közvilágítással a szombathelyi tüntetés alatt?

2014.11.19. 14:34

Utánajártunk. A válasz meglehetősen prózai.

A hétfői közfelháborodás napján az egész országos sajtót bejárta az alábbi, Indexen megjelent bejegyzés, mely szerint Szombathelyen a tüntetés idejére időzítve a városházán lekapcsolták a nyilvános wifit, illetve a közvilágítást.

Mi történt a wifivel és a közvilágítással a szombathelyi tüntetés alatt?

A hír a tüntetők és a tüntetéssel szimpatizálók körében jókora indulatokat generált, ahogy ezt a helyszíni beszámolónkhoz érkezett hozzászólások is bizonyítják.

„Felháborodás” nevű olvasónk például azt írta, hogy:

„Hol volt Polgármester Úr? Bujkált? Félt? Újraélesztett? A Városháza előtti lekapcsoltatja a közvilágítást,meg kikapcsolja a wifit?? Nem szégyelli magát? Kinek képzeli magát??”

A Fabebookon ennél indulatosabb és kacifántosabb vélemények is megfogalmazódtak.

Lapunk nem szeret találgatni, így felemeltük a telefonkagylót és megkérdeztük, hogy hogyan is volt a hétfő estei ki- és lekapcsolás.

Nos, a valóság, ahogy lenni szokott, prózaibb, mint az összeesküvés elméletek.

Mi történt a wifivel és a közvilágítással a szombathelyi tüntetés alatt?

A helyzet ugyanis az, hogy a szombathelyi belvárosi hotspot működött a tüntetések idején.

Keringer Zsolt, a városháza informatikai vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a wifi szolgáltatás kikapcsolására nem kapott és ő sem adott utasítást. A rendelkezésre álló információk és a logfájlok adatai szerint a tüntetés időpontjában működött a hotspot a tüntetés alatt.

A szerverinformációk alapján a kérdéses időben használták is a wifi elérést bejelentkezett felhasználók – tájékoztatta lapunkat az informatikai vezető.

Ami a térvilágítást illeti, az önkormányzat nem kapcsolt ki semmit, és nem is adott erre instrukciót a közvilágítást üzemeltető E.On-nak. Ezt már Angyal László, a városháza kommunikációs vezetője közölte megkeresésünkre.

Információink szerint az esemény után az E.On szakemberei megvizsgálták a városháza előtti közvilágítást, de szakaszhibát nem találtak. Így valószínűleg néhány kiégett égő okozta a félreértést, és vele együtt az indulatokat.

.