Turistáknak és itt lakóknak - Mit lehet télen Szombathelyen csinálni?

2014.12.22. 14:18

Gondolkodtunk, összeírtuk.

Szombathely nem a világ legizgalmasabb városa, mind az itt lakók, mind az ide látogatók gyakran panaszkodnak, hogy nagyon keveset lehet itt csinálni. 

Ez annyiban igaz, hogy a vasi megyeszékhely valóban nem dúskál drámai látnivalókban, pörgős programokban, és az éjszakai élete sem hasonlít Las Vegashoz. 

Ugyanakkor bizonyára akadnak sokan, akik mindezt nem annyira hátrányként, inkább előnyként élik meg, ráadásul ha figyelmesek vagyunk, kiderül, a város nem is annyira unalmas. 

Mi most az ünnepi szabadságolások előtt a téli lehetőségeket írtuk össze, egyaránt gondolva az itt lakókra és a városba érkező turistákra. 

Látnivalók, séták

A városnak gyakorlatilag két központja van. A patinásabb, spirituálisabb barokk városközpont a Berzsenyi tér környékén, illetve a modernebb, világi Fő tér. Az előbbi helyszínen találhatók Szombathely klasszikus látványosságai, a székesegyház (Magyarország egyik legnagyobb katolikus temploma), a püspöki palota (nem látogatható) és még számos patinás épület. Itt van a Romkert bejárata is, amit csak a történelem iránti fanatikusoknak ajánlunk, ugyanis erősen lepangott az utóbbi évtizedekben, ráadásul télen hideg is van benne. 

Szombathelyi székesegyház

A szombathelyi székesegyház az ország egyik legnagyobb katolikus temploma

A Fő téri épületek – néhány kivételtől eltekintve – nem számítanak nagy különlegességnek, az egésznek inkább a hangulata ragadhat meg minket.  

A hely a szombathelyiek számára afféle közösségi térként működik, ahol össze lehet futni az ismerősökkel.  

Decemberben egy apró, de gusztusos óriás gyertyás adventi vásár is működik itt, ajándéküzletekkel és forralt boros pavilonokkal. 

Itt zajlanak a szilveszteri utcabálok, tűzijátékok is.   

Szombathelyi Fő tér

A Fő tér téli fényei

A belváros más, közeli utcáiban is járkálhatunk egyet, épület- és kirakatnézéssel összefűzve. Turistáknak főként a Király, Kőszegi és Széchenyi utcákat, illetve a külső és belső Uránia udvart ajánljuk. Ez utóbbi helyeken a helyiek által preferált vendéglátóhelyekbe is botlunk. 

A helyiek előszeretettel sétálnak a Csónakázótó körül elhelyezkedő zöldövezetben. Télen nem az igazi, de környék, de ha lehull a hó, be van fagyva a víz, igazi idegnyugtató kúra lehet egy séta.

A csónakázó tó télen

A befagyott Csónakázótó

Felsétálhatunk a tó partján található Emlékmű-dombra is, ahonnan valamennyire rálátni a városra. 

Aki helyi érdekességekre, a városban élt híresebb emberek nyomaira kíváncsi, az menjen be a Fő téren található Tourinform irodába, és kérje el az ingyenes "Szombathelyi séták" kiadványokat. A többi adja magát. 

Sport 

A fent említett Csónakázótó mellett található a város műjégpályája, és szintén itt van a fedett uszoda. Ez utóbbi esetében először tájékozódjunk a nyitva tartásról és a foglalt sávokról, mert könnyen beleütközhetünk úszóedzésbe vagy vízilabda meccsbe. 

Szombatehelyi uszoda

A kocogók számára szintén a Csónakázótó partját ajánljuk.

Kulturális programok 

Országos mércével is megbízható minőséget jelentenek a Jordán Tamás vezette Weöres Sándor Színház előadásai.  

A városban két komoly mozi is működik. A Savaria Plazában a Cinema City, illetve a belvárosban a Savaria mozi. Mi ez utóbbit ajánljuk, nemcsak azért, mert abszolút a belvárosban van,  hanem mert a közelmúltban újították fel mind az épületet, mind a technológiát. A mozi hollywoodi szuperprodukciókat és művészfilmeket egyaránt műsorra tűz. 

Savaria Szimfonikus Zenekar

Savaria Szimfonikus Zenekar

Barátságos, modern és világos a belváros szélén található Berzsenyi Dániel Könyvtár. Olvasóterme mindenki számára nyitott, de a turisták számára "átutazójegy" is elérhető. 

A helyiek körében népszerűek a Bartók Terem, illetve a Savaria Szimfonikus Zenekar programjai.                                                      

Múzeumok, ilyesmik 

A közelmúltban építették újra Szombathely egyik legismertebb turistaattrakcióját, az Iseumot. Az egykori jellegzetes ókori rom helyén most egy új múzeum áll, melyet EU-s pénzek segítségével húztak fel. A látványos épület belsejében állandó vallástörténeti kiállítás található, ha szerencsénk van, valami érdekes programba is belebotolhatunk. 

Az új Iseum

A szomszédos Szombathelyi Képtár sajnos már csak árnyéka egykori önmagának. A gyűjtemény - amelynek magját kortárs magyar képzőművészek teszik ki - még természetesen látogatható, de az időszaki kiállítások esetlegesek és nem sok izgalmat okoznak. 

A hagyományos helytörténeti múzeumok szelleme lengi körül a Savaria Múzeumot, annyi különbséggel, hogy Szombathely Közép-Európa legrégebbi egyfolytában lakott települése, így bemutatott anyag is gazdag. 

Gyerekes családok számára mégis nagyobb élményt jelent a gyorsan bejárható, egy magángyűjteményen alapuló, kellemesen eklektikus és nagyon szerethető Smidt Múzeum.  

Szombathelyen egyre erősebb a Szent Márton-kultusz. A város szülöttének tartott híres szentnek többfelé nyoma van a városban. Akit közelebbről is érdekel a dolog, annak célszerű a Szent Márton Látogatóközponttal kezdenie.

Bevásárlás

Ahogy szinte minden magyar városban, úgy Szombathelyen is a belvárosra és több városszéli helyszínre koncentrálódik a vásárlás. 

A belvárosi főbb bevásárló utcákat a sétálós bekezdésben már megemlítettük.  

Ami a városszéli helyeket illeti, a nagy üzletek leginkább koncentráltan a 86-os út keleti kivezető szakaszán vannak jelen. Itt egymás mellett van a Tesco, a Praktiker, a Family Center és több más kisebb-nagyobb üzlet. 

A város északi kapujánál (87-es út) található a Metro áruház, illetve környezetében a Szombathely Center nevű bevásárlóközpont és számos más bolt. 

A 86-os déli kivezetésénél valamivel kisebb a felhozatal, de arrafelé is van Interspar hipermarket, illetve egy Park Center "strip mall." 

A Savaria Plaza meglehetősen szerencsétlen helyen, a belvárostól kissé távolabb, a Körmendi úton található, de nagy életre itt ne számítsunk, gyakorlatilag menyitása óta küzd a bérlőkért és a vásárlókért.

.