Vácis diák rajza került a közútkezelő autóira

2016.03.10. 10:23

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2015 októberében hirdette meg Álomút címmel harmadik országos gyermekrajzpályázatát, amelyre több mint kétezer pályamű érkezett. A kategória győztesek művei – köztük a szombathelyi Zsákai Gerda alkotása – márciustól egy éven keresztül láthatóak a társaság útellenőri autóin.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára fontos, hogy a gyerekek már fiatalon megismerkedjenek a közlekedéssel, a környezet és az utak kapcsolatával, többek között ezzel a céllal díszíti a Magyar Közút márciustól az Álomút című rajzpályázat díjazott műveivel a nyertes gyermek iskolájához legközelebb eső közúti mérnökség útellenőr autóját. A rajzok az iskola és a nyertes gyermek osztályának részvételével ünnepélyes keretek között kerültek fel az autókra.

Nemes-Nagy Tibor vezérigazgató a februári díjátadó ünnepségen elmondta: „Tanulságos, sok esetben elgondolkodtató, hogy gyermekeink hogyan is látják, milyennek látják az utakat, amelyeken nap, mint nap közlekedünk. Pedagógusaink példamutatása, aktivitása és egyúttal intelmei egyenként gazdagítják az iskolás kor tudásanyagát, építő módon járulnak gyermekeink fejlődéséhez, megszerzett tapasztalataikhoz”.

A kategóriagyőztesek – amellett, hogy a társaság útellenőri autójának segítségével megmutatja a környéken lakóknak a nagyszerű alkotást – fődíjként egy-egy osztálykirándulást nyertek a társaság Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményébe, Közép-Európa legnagyobb úttörténeti múzeumába.

A következő alkotások egy éven keresztül „járják” az utakat a társaság útellenőri autóin:

Vas megye, a szombathelyi mérnökség területén Zsákai Gerda: Indulás előtt érdemes (Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és AMI, Szombathely)

Baranya megye, a mohácsi mérnökség területén Millich Marcell: A nehéz munka (Sombereki Általános Iskola és AMI, Somberek)

Csongrád megye, a szentesi mérnökség területén Őze Csanád: Álomút = útjavítás + csatornázás + faültetés (Kiss Bálint Református Általános Iskola, Szentes)

Tolna megye, a szekszárdi mérnökség területén Szegedi Emma: Világút (Baka István Általános Iskola, Szekszárd)

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a mátészalkai mérnökség területén Csürök Vivien: Hókotrók munkában (Győrteleki Fekete István Általános Iskola, Győrtelek)

Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a nyékládházi mérnökség területén Raíz Tamás: Hóeltakarítás (Rákóczi Julianna Általános Iskola, Sajóhídvég)

A fődíjas alkotásokon kívül további közel kétszáz díjazott és a külön elismerésben részesült pedagógusok listája, valamint a nyertes rajzok megtalálhatóak a társaság honlapján (www.kozut.hu). 

.