Mire költik az új szombathelyi városliget 748 millió forintját?

2013.10.16. 15:02

Helyszínek, fejlesztések, érintett cégek.

Új Csónakázótó újszigete

A jövő év végéig megújulhat a szombathelyi Csónakázó-tó környéke több mint 748 millió forintból, kilencven százalékban uniós támogatással, az Intergrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) részeként. A fejlesztéssel a területet egy új városligetté, rekreációs övezetté akarják alakítani - tájékoztatta Lazáry Viktor, Szombathely alpolgármestere az MTI-t.

   A Nyugat-dunántúli Operatív Program (NYDOP) keretében elnyert támogatásból új csónakkikötő és fedett rendezvényhelyszín épülhet, megújítják a Csónakázó-tó környezetét, és egy új híd megépítésével akadálymentesen megközelíthető lesz a sziget, ahol külön rendezvényteret alakítanak ki. Új látványelemekkel gazdagítják a tó körül vezető sétautat, amely körül futópálya épül.

A projekt részeként rendbe hozzák a volt szovjet emlékmű környékét is, ahol parkolók épülhetnek, valamint felújítják és új közösségi funkciókra teszik alkalmassá a Mesevár óvoda épületét. Szabadtéri kulturális rendezvényeket is szerveznek Zöld szív fesztivál címmel - sorolta az alpolgármester.

    A projekt keretében bővíthetik és korszerűsíthetik az Illés Akadémia öltözőit is, ennek 104,4 millió forintos költségéhez az üzemeltető vállalkozás is hozzájárul 24,4 millió forintnyi önerővel.

    Lazáry Viktor elmondta: jelenleg a tervezés zajlik, a kivitelezés jövő tavasszal kezdődhet meg, és várhatóan 2014 végéig fejeződhet be.

    Az alpolgármester hangsúlyozta: az önkormányzat ciklusprogramjának egyik lényeges eleme volt annak a területnek a megújítása, amelyen a fejlesztések most elindulnak.

    Hozzáfűzte: más pályázati és egyéb forrásokból továbbra is tervezik a városi fedett uszoda, a Sportliget és a Múzeumfalu felújítását, valamint a Claudius szálloda és a Haladás-stadion közötti terület megújítását is.

A projektről lapunk egy részletes sajtóanyagot kapott a szombathelyi városházáról. Ez alapján állítottuk össze az alábbi információkat.

A projekt által érintett területek

Gagarin út - Károlyi G. tér – St Quirinus sétány és Perint sétány (Perint Patak) – Rohonci út – Dolgozók útja – Aranypatak u. – Nádtó u. – Ernuszt Kelemen u. – Dozmat u. - Torony u. - Eötvös J. u. - Pohl-Tó u (Illés Akadémia területe) - Szabadföldi u – Márton Áron u. – Kárpáti Kelemen u. – Homok u. – Kétrózsa köz – Jégpince u. – Jókai Mór u – Gagarin út.

Szombathely IVS 3


Mi fog történni?

1. Illés Akadémia öltöző bővítése és korszerűsítése:
Korszerű sportolási feltételek kialakítása az Illés Akadémián tanulók számra, illetve a pályákat használó sportolóknak, kísérőknek.

2. Csónakkikötő és fedett rendezvényhelyszín létesítése:
A csónakkölcsönző forgalmának növelése az új helyszín kialakításával. Fedett, zárt rendezvényhelyszín létesítése a Csónakázó-tó környékén szervezett programok támogatására.

3. Csónakázó tó és környezetének rendezése, vízi látványosságok kialakítása:
Csónakázó-tó környezete vonzerejének növelése, újabb funkciók és látványelemek kialakítása, Csónakázó-tó menti sétaút és a sziget akadálymentes megközelíthetősége.

4. Sziget közösségi térré alakítása:
Sziget revitalizációja és egy rendezvény tér kialakítása. Sziget akadálymentes megközelítésének biztosítása, valamint a karbantartás feltételeinek megteremtése.

5. Emlékmű környezetében parkoló felújítása:
A parkolási lehetőségek bővítése, illetve a parkolási körülmények javítása az emlékmű környezetében.

6. Mesevár óvoda közösségi célú felújítása:
Az óvodaépület külső felújítása, valamint annak közvetlen környezetében élő lakosság számára történő új közösségi funkciók kialakításához kapcsolódóan belső átalakítások elvégzése.

7. Az infrastrukturális jellegű beruházásokat kiegészítő közösségépítő tevékenységek:

  •  Szabadtéri sportprogramok megvalósítása a Sportligetben és a Csónakázó- tó környezetében
  •  Szabadtéri kulturális program megszervezése – „Zöld szív” fesztivál címmel
  • Közösségi programok a városligetben központi koordinációval, úgynevezett programalap útján, „mini-projektek” támogatásával

Mire mennyi pénz megy, és kik az érintettek?

Katt a táblázatra a nagyításhoz!
Katt a táblázatra a nagyításhoz!

.