Szombathelyi ballagások 2010 (képgalériával)

2010.04.30. 17:34

Fotósunk négy szombathelyi helyszínen is ott volt. Ugrás a fotókra!

Ballagás, Szombathely

Fotósunk négy szombathelyi helyszínen is ott volt. Ugrás a fotókra!

Elballagtak középiskolájukból a hétvégén országszerte a diákok, hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák. A 2009/2010-es tanévben Magyarországon összesen mintegy 93 ezren fejezik be középfokú tanulmányaikat.

Pillanatképek négy szombathelyi középiskola ballagási ünnepségéről:

  • Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola
  • Kanizsai Dorottya Gimnázium
  • Nagy Lajos Gimnázium
  • Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola

Ballagás, Szombathely

Ide kattintson!
 

A ballagás kifejezés a latin "valetans" (búcsúzó) szóból ered, a szokás pedig Selmecbányáról, ahol a XIX. század 70-es éveiben az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák... kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól.

A ballagás szokása, a végzős diákok búcsúja középiskolájuktól a XX. század elejére vált általánossá. Az 1920-as években az említett dalt felváltotta, kiegészítette az Elmegyek, elmegyek... kezdetű magyar népdal.

Szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzősök szerenáddal köszöntik tanáraikat, a ballagás napján pedig az iskola zászlóját követve mennek végig a folyosókon, vállukon egy kis tarisznyával, amelybe az alsóbb évesek pogácsát, sót, földet és aprópénzt tesznek, s elhelyezik az iskola fényképét is.
A diákok hétfőn reggel magyar nyelv és irodalomból kezdik meg az érettségi vizsgákat, ezeket kedden a matematika, szerdán a történelem írásbelik követik.

Ide kattintson!
 

.