Hirdetés

Szombathelyi gázszivárgás (7) - Tizenhat lakásban huszonkilencen éjszakáztak otthon

2012.02.01. 11:36

Szombathely polgármestere minden nap személyesen tájékozódik a helyszínen.

Tizenhat lakásban, huszonkilencen éjszakáztak otthon szerdára virradóan abban a szombathelyi tömbházban, ahol pénteken szivárgás miatt kikapcsolták a gázt - közölte a helyi védelmi bizottság vezetője az MTI-vel szerdán.

Puskás Tivadar, (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere elmondta: minden nap személyesen tájékozódik a helyszínen.

Azokban a lakásokban ahol alternatív módon, valamilyen elektromos berendezéssel fűtenek, jelenleg 10-15 Celsius-fok között van a hőmérséklet - fűzte hozzá.

Közölte: ahogy odakint egyre hidegebbre fordul az idő, többen választják, hogy rokonoknál, ismerősöknél töltik az éjszakákat, de az önkormányzat továbbra is el tud helyezni mindenkit szükséglakásokban, illetve középiskolai kollégiumokban.

A tűzoltók minden este végigjárják a lakásokat, összeírják, hogy hányan kívánják az adott éjszakát otthon tölteni. Szerda estétől egy szociális munkás is melléjük szegődik, aki azt vizsgálja, a családoknak milyen egyéb segítségre lehet még szüksége - fűzte hozzá a védelmi bizottság elnöke.

Puskás Tivadar szólt arról is: a szerelők folyamatosan dolgoznak, a lakások felében már befejezték az átvizsgálást, ezek nagy részében kisebb javítások, átalakítások után vissza lehet majd kapcsolni a gázt.

Az épület fővezetékének nyomáspróbáját a tervek szerint pénteken tartják, ezt követően kezdődhet meg azoknak a lakásoknak a visszakapcsolása, ahol ezt a gázkészülékek állapota lehetővé teszi. A munkálatok valószínűleg ezután két hétig is eltartanak majd, ennyi időbe telhet, amíg minden lakásban ismét lesz fűtés és meleg víz.

A kilencemeletes szombathelyi tömbház egyik hetedik emeleti lakásában múlt szombaton érzett az egyik lakó gázszagot, ő értesítette a gázművek ügyeletét. A szakemberek a lakásban és a ház pincéjében, az egyik felszálló vezeték úgynevezett "strongjánál" is szivárgást észleltek, ezért elzárták a gázt, ezáltal 170-200 lakó maradt fűtés nélkül.