Szombathelyi gyerekrajz díszíti az Erzsébet-utalvány borítékját

2012.01.21. 14:05

A szombathelyi Németh Dorina rajza díszíti az Erzsébet-utalványok borítékját.

Németh Dorina rajza

A szombathelyi Németh Dorina rajza díszíti az Erzsébet-utalványok borítékját, az Árpádházi Szent Erzsébet gyermekrajz-pályázat győztese pénteken vehette át a díjat a Parlamentben Budapesten.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 2011 december elején meghirdetett pályázatára 900 pályamű érkezett, ezek közül választotta ki a győztest a szakmai zsűri Jankovics Marcell vezetésével. A fődíjat, egy kerékpárt teljes felszereléssel Németh Dorinának ítélték oda.

Németh Dorina rajza

Az alapítvány az Erzsébet-program keretében első lépésként 2 milliárd forint értékben pályázatot hirdetett meg a szociálisan hátrányos helyzetűek részére üdülésük, pihenésük, rekreációjuk elősegítésére. A fogyatékossággal élők, a nagycsaládosok, a nyugdíjasok, illetve a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi munkavállalók támogatásban részesülhetnek üdülési szolgáltatás formájában - ismertette Soltész Miklós államtitkár pénteken a díjátadót követően Budapesten. Hozzátette: január 16. óta több mint tízezer pályázat érkezett és közel 8 ezren érdeklődtek.

Németh Dorina

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára átadja Németh Dorina tanulónak, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Adni jó! Árpádházi Szent Erzsébet gyermekrajz-pályázat első helyezettjének az elnyert kerékpárt az Országházban. Fotó: Soós Lajos

Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából realizálható eredmény kizárólag állami közfeladat ellátására fordítható. Az Erzsébet-program, azaz a szociális üdültetés új rendszere a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és az - annak egyszemélyes tulajdonában álló - Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. meglévő erőforrásait felhasználva valósul meg, a magyar költségvetést terhelő új források bevonása nélkül. Az új rendszernek köszönhetően 2012-ben várhatóan mintegy 10 milliárd forintot lehet majd megpályáztatni szociális célokra átlátható módon.

Az első Erzsébet-utalványokat február elején kaphatják meg azok a dolgozók, akik számára már igényeltek ilyen juttatatást munkáltatóik. Január közepéig közel 700 ezer ember számára rendelték meg - tájékoztatott Máthé Réka, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. értékesítési vezetője. Eddig több mint 20 ezer helyen fogadják el az utalványt, melyet fogyasztásra kész étel vásárlására, illetve 2012. december 31-ig melegétel-vásárlásra is lehet fordítani.

.