Hirdetés

Kortárs szlovén alkotások a Szombathelyi Képtárban

2015.03.06. 11:26

Ez az időszaki kiállítás szorította ki helyéről az állandó tárlatot.  

Hirdetés

Ez az időszaki kiállítás szorította ki helyéről az állandó tárlatot.

 

Ez az időszaki kiállítás szorította ki helyéről az állandó tárlatot.

A Sonja és Rado Jerič által létrehozott Soraj művésztelep Maribor mellett, a Pernica tó közelében fekszik. A saját nevük kezdőbetűiből összeálló szónak a szlovén nyelvben külön jelentése is van: napfényes éden. Már tudjuk, hogy szó kicsit sem számít túlzásnak, hiszen egy pár perces videóösszeállításban mutatták be az alkotók a művésztelepet.

Sonja és Rado Jerič

Az Arany Alap nevű kiállítás régóta szerveződik, a festmények, szobrok kizárólag a Soraj művésztelepen készültek 2011-2012-ben. Mikor a szlovén művészek a Savaria Múzeumot megkeresték a lehetőséggel, nem gondolták a szombathelyiek, mekkora kiállítási anyagról van szó, így eleinte azt sem sejthették, hogy helyszűke miatt a képtár állandó kiállítását le kell majd bontani a mostani kedvéért. Az első emeleten amúgy a másik két termet a Ferenczy Noémitől induló, A magyar gobelin 100 éve című, ugyancsak értékes textilkiállítás foglalja el.

Hetvenhárom művész, százhúsz alkotása látható a Szlovéniából indult vándorkiállításon. A tárlaton fotók, tájképek, szobrok egyaránt helyet kaptak.

Mario Berdic művészetkritikus elmondta, hogy a Szlovéniában működő számtalan művésztelep közül is kiemelkedik a Soraj, melynek három hatalmas gyűjteménye közül az Arany Alap az egyik. A táborba nem csak képzőművészek látogatnak el, hanem fotósok, újságírók, költők, régészek, műkritikusok is. Sonja és Rado nagy odafigyelésének köszönhető, hogy sikerült meggyőzniük hetvenöt szlovén, magyar, bosnyák, horvát, olasz és spanyol képzőművészt, hogy hazájuktól olykor távol, olykor a természeti elemekkel dacolva alkossanak a táborban.

Adott témákra alkottak: mitológiai, természeti, tábortüzes élmény, mézes hétvégék, levendula napok és bodza tábor amik mind egytől egyik feltűnnek a képeken.

A kiállítás április 5-ig látogatható.

Galéria

.