Hirdetés

30 éves a Szombathelyi Képtár

2015.02.18. 21:10

1985. február 20-án nyitotta meg Aczél György. Most kiállításokkal ünnepelnek.

Hirdetés

A magyar gobelin száz éve - Ferenczi Noémitől napjainkig című kiállítással ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját pénteken a Szombathelyi Képtár - közölte sajtótájékoztatóján Cebula Anna, az intézmény igazgatója.

Nem véletlen, hogy a Szombathelyi Képtárnak a "születésnapi tortája" éppen ez a kiállítás, hiszen az intézményen található Magyarország legnagyobb kortárs textilgyűjteménye, amely kortárs kategóriában még az Iparművészeti múzeum gyűjteményét is felülmúlja - fogalmazott Cebula Anna.

Hozzáfűzte: két teremben, 1100 négyzetméteren, száz év száz gobelinjét mutatja be a kiállítás, 68 alkotótól. A tárlat anyagának felét hazai múzeumoktól kapták kölcsön, de 46 százalék az intézmény saját gyűjteményéből származik.  

Cebula Anna emlékezetett: Szombathelyen 1970-től rendeztek - akkor még a Savaria Múzeum szervezésében - textilbiennálékat, majd textiltriennálékat, amelyeknek 1990 óta ad otthont a Szombathelyi Képtár. Az intézmény az elmúlt évtizedek alatt nem csak a hazai, de nemzetközi textilművészet egyik legjelentősebb bemutatóhelyévé vált, a képtár nemzetközi minitextil gyűjteménye pedig a világon egyedülállónak számít - tette hozzá.

1985. február 20.- Aczél György "átadja" a Szombathelyi Képtárat az első igazgatónak, Salamon Nándornak (Forrás: Szombathelyi Képtár Facebook oldala)

Zsámbéky Monika művészettörténész a sajtótájékoztatón elmondta: a képtár ötletét Gonda György akkori tanácselnök vetette fel az 1970-es évek közepén. Az általa megalapított képtárépítő egyesületnek, több mint háromezer tagja volt, a költségek fedezéséhez pedig úgynevezett "téglajegyek" megvásárlásával lehetett hozzájárulni. A Mátis Lajos Ybl-díjas építész által tervezett épület 1985. február 20-án nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt.

A Szombathelyi Képtárban harminc év alatt több mint ötszáz kiállítást rendeztek, ezek közül a legemlékezetesebbek a Munkácsy- és a Picasso-kiállítások voltak, amelyek több tízezer látogatót vonzottak.

A Szombathelyi Képtár elmúlt harminc évének legszebb pillanatait az épület földszintjén egy szintén pénteken megnyíló fotókiállítás jeleníti meg.