Hirdetés

Szombathelyi közgyűlés, 2012. április: mindig van lejjebb (összefoglaló)

2012.04.27. 17:10

Pénteken négy sajtótájékoztatón vettünk részt, hogy kiderüljön, nekünk és olvasóinknak is jó döntés volt, hogy nem ültük végig Szombathely városának csütörtöki közgyűlését. A sajtótájékoztatók viszont nem voltak haszontalanok.

Hirdetés

Pénteken négy sajtótájékoztatón vettünk részt, hogy kiderüljön, nekünk és olvasóinknak is jó döntés volt, hogy nem ültük végig Szombathely városának csütörtöki közgyűlését. A sajtótájékoztatók viszont nem voltak haszontalanok.

Hogyan értékelték a csütörtöki közgyűlést a pártok képviselői?

„Látszik, hogy jön a melegfront. A tegnapi közgyűlés száraz volt, mint a fűrészpor. Ennek ellenére a városvezetés kimutatta a foga fehérjét” – Balassa Péter (Jobbik).

„Verseny kezd kialakulni a szombathelyi közgyűlések között, hogy melyik a legkáoszosabb. Ez dobogós helyet biztos, hogy elért” – Horváth Zoltán (LMP).

„Ennyire szétesett még nem volt a városvezetés” – Horváth Attila (MSZP).

„Tavaszi felbolydulás volt, rügyfakasztó féktelenséggel” – Puskás Tivadar polgármester (Fidesz-KDNP).


Jobbik: Távhő és Szova-belépők

Balassa Péter, a Jobbik városi elnöke és Schmidt András alelnök a sajtótájékoztatón kiemelt témaként kezelte a Távhő ügyét.

A párt le akarta vetetni a csütörtöki napirendről a céggel kapcsolatos összes döntést, mondván, a rendőrség valóban megszüntette a nyomozást, de Balassa Péter képviselő panasszal élt, így az ügy még vádemeléssel is zárulhat, ami érdekes szituációt teremthet.

Balassa Péter, Schmidt András

A Jobbik szerint visszatetsző az is, hogy a Távhő úgy készül kifizetni 20 millió forint szponzorációs pénzt, hogy a cégnek tavaly 70 milliós vesztesége volt. Az ügynek morális vetülete is van: nehéz elmagyarázni az embereknek, hogy a lakosság által nehezen befizetett távhőcsekkek egy része reklámra megy.

Az ALON kérdésére Balassa Péter elmondta: nem világos, hogy pontosan milyen célra menne az említett szponzorációs pénz. Annyit lehet tudni, hogy „önkormányzati igény”-ről van szó.

A Jobbik bánatára a közgyűlés levette a napirendről a pártnak azt a javaslatát, amely lehetővé tette volna, hogy a szombathelyiek egy jeggyel látogathassák a Szova létesítményeit (Tófürdő, Csónakázó-tó, Kalandváros). A párt szerint ez azért lenne üdvös, mert egyrészt megtakarítást jelentene a szombathelyi családoknak, másrészt a kikapcsolódásra szánt pénzek kevésbé áramolnának ki a városból.

LMP: Színház é sparkfenntartás

Horváth Zoltán képviselő (LMP) arról számolt be, hogy talán ő volt eddig az egyetlen, aki elolvasta mind a három színházigazgatói pályázatot. (Sajtóértesülések szerint Jordán Tamás mellett Koltay Gábor és Dömötör Tamás pályázatáról van szó.)

A képviselő véleménye szerint a pályázat „több körös” lesz. Ő egyiket sem találja átütőnek, ugyanakkor mind a három egymástól teljesen elütő koncepciót takar.

Horváth Zoltán

Horváth Zoltán szerint nem túl szerencsés, hogy a bírálók között van annak a Nemcsák Károlynak a felesége, aki miatt kirúgták Koltay-t egy budapesti színház éléről.

A végleges döntést – a szakmai bizottság véleményéra alapozva - a májusi közgyűlés hozza majd meg.

Az LMP képviselője élesen kritizálta a városi parkfenntartó cég tevékenységét, mondván, nem teljesült az a cél, ami miatt létrehozták. A parkfenntartási tevékenység sem gazdaságosabb, sem hatékonyabb nem lett.

MSZP: Városi cégek és mindennapi élet

Gyebrovszki János szocialista képviselő kritizálta a képviselőtestületnek azt a döntését, mely szerint pályázat nélkül, határozatlan időre kinevezték a városi tévé igazgatóját. Történt ez ugyanakkor, amikor megpályáztatják az Agorának a vezetői posztját, miközben ez utóbbi intézményt éppen átszervezni készülnek.

Ugyancsak kritika érte az új parkolási rendeletet, egyrészt a bizonytalan jogi helyzet miatt, másrészt mert a képviselők nem csökkentették, hanem növelték a kórház és az SZTK közeli parkolási díjakat.

Gyebrovszki János, Horváth Attila

Gyebrovszki János kitért a város gazdasági életére is. Szombathely most 500 millió forintot zárolt, ugyanakkor nem akad bank, amely folyószámla hitelt adna a városnak. A képviselő szerint a kormány elvonásai - beleértve a Széll Kálmán Tervet is – hozzájárulnak ahhoz, hogy a város költségvetése igen nehéz helyzetben van.

Horváth Attila képviselő szerint nem kell csodálkozni, hogy nem adnak a bankok pénzt: Molnár Miklós gazdaságért felelős alpolgármester (Pro Savaria) korábbi pesszimista jóslatai, hogy „csődbe megy a város” önbeteljesítők voltak.

A szocialista politikusok a város új cégeinek gazdálkodásáról sem mondtak túl sok jót. A parkfenntartó – amely a Prenort és a Bokor Park Kft.-t váltotta - nemcsak veszteséges és folyamatosan kell pumpálni pénzzel, de rosszul is dolgozik. „Koszos város, szemét mindenfelé, tavalyi lombok, szétszakadt játszóterek, száraz ágak a fákon” – jellemezte a helyzetet Gyebrovszki.

A szocialisták szerint a Savaria Városfejlesztési Kft. azért született meg ebben a formájában, hogy egyik Fidesz-közeli embernek – Papp Hunornak – munkát tudjanak adni. A cég tavaly 23 millió forint veszteséget termelt, úgy, hogy közben 25 millió forintos tagi kölcsönt is kapott a várostól.

Hasonlóan gyengén muzsikál a Savaria Turizmus Nonprofit Kft., amely 5 milliós veszteséget produkált.

Gyebrovszi János kritizálta mezőőrség felállítását, ami nem old meg semmit például a lakótelepek közbiztonságával kapcsolatban, és „arcpirító”-nak nevezte a Szova tevékenységét azzal kapcsolatban, hogy ismét emeli a szemétdíjat.

Városvezetés: Csak pozitívan

Puskás Tivadar polgármester és Lazáry Viktor alpolgármester a közgyűlés pozitív fejleményeit emelte ki.

Ilyen például az LUK bejelentése, mely szerint a cég 17 ezer négyzetméteren fejleszt, 700 új munkahelyet hoz létre, a fejlesztéssel foglalkozó munkatársak létszámát 46-ról 150-re növelik.

Puskás Tivadar, Lazári Viktor

A polgármester elmondta: büszkék lehetünk arra, hogy a világ minden negyedik autójában Szombathelyen készülő kuplung van.

Lazáry Viktor a közgyűlés által jóváhagyott pályázatokról számolt be. Ennek értelmében előkészítés alatt van például egy városi műfüves pálya a Sportligetben, a püspöki palota lebombázott szárnyának újjáépítése, a Smidt Múzeum felújítása és egy elővárosi közlekedés fejlesztését szolgáló projekt.

Az ALON arra kérdésére, hogy a városvezetés készül-e tenni valamit a nem túl meggyőző gazdasági eredményeket felmutató városi cégekkel kapcsolatban, Puskás Tivadar azt válaszolta, hogy az említett cégek szerkezetét folyamatosan vizsgálják, és szó van az átalakításukról.

Lazáry szerint a cégeket nem lehet egy kalap alá venni, mindegyiket külön kell kezelni. A városfejlesztési kft és a turisztikai cég létrehozásának pályázati okai voltak, és majd a jövő dönti el, hogy mi lesz a szerepük, a parkfenntartónak pedig időt kell adni, hogy bizonyíthasson.

A közgyűlés örömhíre

A politikai és egyéb felek egyezségre jutottak a város labdarúgás utánpótlásával kapcsolatban.

.