Szombathelyi közgyűlés, 2012. december: napirend előtti felvonások

2012.12.13. 13:04

Könnyedebb és súlyosabb konfliktusokkal indult az év utolsó közgyűlése.

„Sok csip-csup napirendi pont” – így jellemezte  Czeglédy Csaba szocialista frakcióvezető a decemberi témákat, és ebben a megállapításban van is valami.

Így aztán nem csoda, hogy csütörtök reggel fokozott figyelem vetül a napirend előtti fejleményekre, annál is inkább, mert akad közöttük néhány enyhén rendhagyó is.

Felsőoktatási ügyek

Ilyen van mindjárt az első esemény, Gecseg Jácint felszólalása, aki szót kap az ülés előtt. Mivel nem hangzik el, hogy milyen jogcímen beszél, csak kitalálni lehet, hogy egy tiltakozó szombathelyi egyetemista diákról van szó. Papírból olvassa mondókáját, büntetett és bújtatott tandíjról beszél.

Gecseg Jácint plakátokat is oszt, ha jól látjuk Czeglédy Csaba, Horváth Zoltán (LMP) és a Balassa Péter (Jobbik) nyújtja a kezét értük.

Nem sokkal később egy másik fiatal is felszólal. Életkorából és beszédje tartalmából ítélve ő is diák, de az ő nevét már nem is mondják be. (Véletlenül tudjuk, hogy Hurtik Péter, a SEK hallgatói önkormányzatának elnöke.) Ő is felolvas. Nyílt levélben bírálja a kormány felsőoktatási politikáját, egyben a szombathelyi felsőoktatást félti.

Ebben – és ezt már mi tesszük hozza - valószínűleg igaza van, mint mindenkinek, aki leépülni látja a nevében egyetemmé vált, de a politika által már egy évtized óta mostohagyerekként kezelt SEK-et, illetve magát a szombathelyi felsőoktatást.  És ami a városnak egyik legnagyobb gondja mellesleg - csak éppen nem beszélünk róla.

Ehhez a témakörhöz tartozik Czeglédy Csaba javaslata is, hogy – tekintettel a fejleményekre - vegyék napirendre a felsőoktatásban tanuló szombathelyi fiatalok ösztöndíjprogramját, így segítve a helyi társadalmi mobilizációt. A javaslat most elbukott, de lehet, mégis lesz belőle majd valami, mert Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) arról számol be, hogy a formálódó régiós járműipari centrum és a műszaki képzések tervezett felpörgetése miatt meg kell vizsgálni ezt a lehetőséget, különös tekintettel arra, hogy  Zalaegerszegen már van ilyen.  Januárra egy „nagyon erős” előterjesztést ígér az alpolgármester, megpengetve, hogy talán a kormánytól ki lehetne passzírozni plusz államilag finanszírozott helyeket.

Horváth Zoltán (LMP) arra kéri a városvezetést, hogy vegyék számba, hogyan érinti a szombathelyi felsőoktatási intézményeken (SEK, pécsi egyetem) várhatóan hogyan alakulnak a keretszámok.  A képviselők úgy döntenek, inkább nem veszik.

Rejtélyes felszólaló

A reggelt színezi még egy Horváth János nevezetű egyén szintén napirend előtti felszólalása. Meglehetősen sokat beszél, de csak hosszú percek után derül ki, hogy valószínűleg valami kilakoltatásról van szó, annak ellenére, hogy ő fizetett.  Valahogy a képbe kerül Szentgotthárd is.  Horváth úr néha megkérdezi Szakály Gábor tanácsnokot (Fidesz), hogy „miért kell csinálni ezt a beszólást?!”.

Máig nem tudjuk, mi volt ez a közjáték.


Puskás Tivadar még pihen

A korábbi hírekkel ellentétben Puskás Tivadar még nem vett részt a közgyűlés munkájában.  A polgármester megjelent ugyan egy múlt heti sajtótájékoztatón, de ott is látható volt: szüksége van további pihenésre. Az ülést így ismét Marton Zsolt alpolgármester vezette, aki szerint a januári közgyűlésen Puskás Tivadar „már bőven jelen lesz”.


Biomassza erőmű vagy kazán

Szintén Czeglédy Csaba szeretné napirendre venni egy Oladra tervezett „biomassza erőmű” ügyét, melyet bizottsági ülésen már tárgyaltak. A frakcióvezető beszámol egy folyosói beszélgetésről is, mely szerint Lendvai Ferenc (Fidesz) azzal indokolta a téma közgyűlési halogatását, hogy karácsony előtt nem akarják felzaklatni ezzel  lakosságot. Czeglédy szerint viszont a közvéleménynek és képviselőknek – különösen a „telibe kapott” lakótelepeknek - joguk van tudni, miről van szó.

Marton Zsolt alpolgármester válaszában elmondja, nem erőmű, hanem faaprítékos „kazánfejlesztés”  van terítéken, azon a területen, ahol legtöbb távfűtéses lakás van. Majd arra kéri a Távhő illetékesét, hozzanak tájékoztató anyagot a képviselőknek.

Később is előjön a téma egészen Csernobil szintjéig, és – nem nehéz megjósolni – a jövőben még sokszor fogunk róla hallani, mivel politikai kommunikáció szempontjából hálás ügyről van szó.

Helyesírás

Apróság, de – mint egykori magyartanár - nem tudom nem szóvá tenni:  évek óta nyelvtani hiba van a közgyűlési meghívókban. „ 2012 december 13.-n 9.00 órai kezdettel” – írják a például mostaniban.  Nos, ilyen esetben nem teszünk pontot a nap után. Helyesen tehát: "december 13-án". Nem létezik, hogy nem tűnt fel senkinek.

Túltengő politika

Az ország közállapotainak hű tükörképe, hogy az új szombathelyi rendőrkapitány,  Gulyás Ferenc kinevezésének a véleményezése is csúnya politikai gellert kap.

Czeglédy Csaba először csak azt kérdezi Tiborcz János megyei kapitányt és Gulyás Ferencet, hogy miért kellett Hollósi Gábornak távoznia, ha az új kapitány a folytonosságra helyezi a hangsúlyt (válasz: országos hatáskörben született a döntés), majd az irányú kételyeit fogalmazza meg, hogy lehet-e Szombathely rendőrségét egy sárvári lakosnak irányítani (válasz: igen), illetve mennyire ismeri Gulyás a megyeszékhely utcáit (válasz: a zsiványokat kell ismernie, nem az utcaneveket).

A polémia akkor keveredik sötétebb tónusú, mélyebb vizekre, amikor Czeglédy Csaba kijelenti: a Fidesz pártállami rendszert épít, és a rendőrség mint erőszakszervezet is ezt a törekvést szolgálja, megnyugtató lenne tudni, hogy a Fidesz nem óhajtja az új kapitányon keresztül kézivezérelni a szombathelyi rendőrséget. „A kérdésem nem véletlen, majd hogyha kell meg is indoklom részletesen” – mondja a frakcióvezető, aki szerint látható jelei vannak, hogy a politika beleártja magát a rendőrség belső életébe. A teremben levő mosolyokat látva Czeglédy megjegyzi, hogy 1,5-2 év múlva nem biztos, hogy mindenkinek lesz ezzel kapcsolatos mosolyognivalója.

Tiborcz János politikai indíttatásúnak minősíti a felvetéseket, így nem válaszol rájuk,  Sági József (Fidesz) pedig visszautasítja az állításokat és arra kéri Marton Zsoltot, „utasítsa rendre a képviselő urat”.

A közgyűlés későbbi fontosabb fejleményiről és döntéseiről a pénteki sajtótájékoztatók alapján számolunk be.
.