Szombathelyi legendák

2011.12.01. 18:36

Minden városnak megvannak a maga legendái, szájról szájra terjedő, bizonytalan eredetű történetei.

Van, ahol a turisták számára tematikus utakat is szerveznek ezek köré. Szombathelyen ez talán nehezebb volna, nincsenek híres hazajáró szellemeink vagy csodatévő forrásunk, de... Íme, egy csokorra való a mi kis legendáinkból, az ókortól napjainkig. Hogy melyikben mennyi az igazság? Ki tudja?


Szent Márton szülőháza

A mai Szent Márton templom kápolnája a hagyomány szerint az egykori szülőház falaira épült, hiába állítják a pannonhalmiak is előszeretettel, hogy a későbbi tours-i püspök ott született, sőt, Osztorits Ottó kutatásai szerint sem itt, sem ott, hanem a ma Ausztriához tartozó Rumpódon (Rumpersdorf).

Szent Márton templom Szombathely

Velence is szombathelyi

A római birodalom bukását és a savariai földrengést követően a város lakóinak többsége Itáliába költözött. Egy középkori legenda szerint a hunok elől menekülő savariaiak voltak Velence alapítói.

Kövek a pusztán?

A város német neve, Steinamanger (Stein am Anger, azaz kő a réten) onnét eredne, hogy az erre járó katonák (Nagy Károly serege) 791-ben csak romokat láttak itt, és így kiáltottak fel: kövek a pusztában! A történészektől tudjuk viszont (pl. a Savaria-Szombathely története a város alapításától 1526-ig című könyvben is olvashatunk erről), hogy akkoriban közismert volt a település, és annak Sabaria elnevezése is. A VIII. században minden bizonnyal így emlegették városunkat, még ha római romok halmaza is volt. A Steinamanger név más, későbbi eredettel bír: az Anger jelenthet a földektől elkülönített füves területetet, legelőt is. A Stein meg egyszerű fordítás lehet – a város nyugati határának Kő elnevezése sokáig fennmaradt a magyarban is, illetve a szomszédos Kámon neve is követ jelent (szláv).

Betyár a csárdában

A hírhedt bakonyi betyár, Savanyú Jóska vasi (izsákfai) születésű volt. Egy birkalopás miatt lett törvényenkívüli, majd betyárnak állván egyre nőtt a bűnlajstroma, rablások sorával, súlyos testi sértéssel, sőt, gyilkossági ügybe is keveredett. Idejét szívesen múlatta csárdákban, a szombathelyi Pásztorban is többek között. Vesztét is ez okozta, na, nem a Pásztor, hanem a mulatozás: 1884-ben fogták el a halápi csárdában, miután altatót kevertek a borába.

Bloom

James Joyce Ulyssesének főhőse, Leopold Bloom szombathelyi származású. A Bloom-kultusz nyomán megindult kutatások során kiderült, Blumék valóban éltek az író idejében Szombathelyen. Textilkereskedők lévén, gyakran megfordultak a monarchia legnagyobb tengeri kikötőjében, Triesztben, ahol Joyce is időzött. Könnyen lehet, hogy itt találkozott velük, esetleg angolra is tanította Blum (Virág) Márton valamelyik fiát, és megtetszett neki a név és a szülőváros.

James Joyce

A sárkány szerencsét hoz

A 11-es Huszár úton, a belváros felől a jobb oldalon sétálva rögtön az első körforgalom előtt álló utolsó ház (17. sz.) lépcsőházában találunk egy kovácsoltvas sárkányt. Ha megsimogatjuk a fejét, szerencsénk lesz.

Helyi rádió 1956-ban

Még a forradalom leverése után is forradalmi adást sugárzott, nem értesülvén időben az eseményekről.

Múmiába szeretni

Egyik templomunkban (talán a ferencesben?) esett volna meg a történet, még a hetvenes években, hogy az altemplomban, egy kriptában mumifikálódott, hosszú, vörös hajú női holttest került elő. A férfi, aki felnyitotta a sírt, első látásra beleszeretett, aztán előbb alkoholista, később öngyilkos lett.

Uszoda

A város uszodájának medencéje nem pontosan 50 méter hosszú, az építéskor fél centivel elmérték. Komoly úszóversenyeknél ez bizony probléma.

Szombathelyi uszoda

Néptánc előtt így takaríts

Az MMIK-ban dolgozott régen egy takarítónő, akit egy Ungaresca-fellépés előtt vicceltek meg azzal, hogy mossa fel a színpadot egy speciális, néptánc-előadásokhoz használatos tisztítószerrel. Folklórral...

Ez is nálunk történt...

Minden felsőoktatási intézményben kering a következő sztori, ami természetesen igaz kell legyen, és a szombathelyi főiskolán esett meg anno:

A tanár puskázáson kap egy lányt, aki rövid szoknyája alá az apró betűkkel lemásolt, kidolgozott tételeket.

- Mint férfi nem tehetném meg, de mint tanár megtehetem – mondja neki, a szoknya alá nyúl, és elveszi a puskát.

 - Mint diák nem tehetném meg, de mint nő megtehetem – feleli amaz, és pofon vágja.

 

Korábban:

Szombathely titkai (1) – Rendhagyó városkalauz
Szombathely titkai (2) – Rendhagyó városkalauz

 

.