Szombathelyi műkereskedő a Magyar Power 50-es listán

2012.12.09. 17:29

Pados Gábor az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosa az egyetlen műkereskedő az első tíz között.

A Műértő művészeti és műkereskedelmi folyóirat második alkalommal állította össze a Magyar Power 50-et, a hazai művészeti színtér ötven legbefolyásosabb szereplőjének listáját. A rangsor az ArtReview című tekintélyes nemzetközi művészeti folyóirat Power 100-as listájának mintájára, jellemzően az ott bevált módszert követve készült. A zsűrit 25 neves, a Műértő szerkesztősége által felkért, a hazai képzőművészet és a műkereskedelem világát belülről ismerő szakember alkotta.

Idén a rangsort ismét Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója vezeti, Baán László, a Szépművészeti Múzeum vezetőjét pedig megőrizte második helyét. A kasseli documentára meghívott Csákány István - aki tavaly még nem is szerepelt a listán -, rögtön a harmadik helyen mutatkozott be, a legmagasabban rangsorolt művészként.

Pados Gábor, az Irokéz Gyűjtemény, valamint a szombathelyi Irokéz Galéria, illetve a budapesti acb Galéria tulajdonosa újra a Top10-ben van: a műkereskedők mezőnyének első helyezettjeként került az előkelő lista nyolcadik helyére.  

A teljes rangsor a folyóirat december 7-i számában olvasható.
.