Szombathelyi sportpályák, ahol ön is lecuccolhat

2011.05.11. 13:31

Ön is nyugodtan menjen a kerítéseken belülre, ingyen van.

Szombathely, városliget

Nagyon kevés szombathelyi tudja, hogy a város nem kevés pénzt áldoz arra, hogy a sportpályái nyitva legyenek mindenki számára. Így ön is nyugodtan menjen a kerítéseken belülre, ingyen van.

 Ez az írás most kivételesen nem megy bele a költségvetés vagy a sportigazgatás részleteibe, ennél sokkal egyszerűbb az üzenete: felhívni az önök figyelmét egy olyan lehetőségre, amelyről – valószínűleg kommunikációs elégtelenség miatt – alig-alig tudnak: a város sportlétesítményeinek zöme ingyen és bérmentesen használható az itt lakók számára.
 
Hogy a játszóterek, parkok és bizonyos iskolák sportpályái szabadon használhatók, az köztudott, de hogy a látszólag kapukkal, kerítésekkel lezárt „nagypályák” is ilyenek, ez valószínűleg olvasóink egy részének számára is újdonság.
 
Pedig fontos lehet ilyenkor, amikor nyakunkon a jó idő, a pénztárcánk meg túl lapos ahhoz, hogy valami fizetős családi programban gondolkodjunk.
 
Ahogy az alábbi fotók bizonyítják, kiváló családi, baráti helyszínek vannak a közelünkben, néhány közülük meglehetősen kihasználatlanok.
 
Bár azt ígértük, hogy a sportigazagatási szálakat kihagyjuk, mégiscsak meg kell említeni a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft.-t. Ez a városi cég üzemelteteti azokat az önkormányzati tulajdonú sportlétesítményeket, melyeket ön is birtokba vehet.

A városi sportlétesítmények közül nem foglalkozunk aVAOSZ Tekepályával, egyrészt mert nem illeszkedik ama szándékunkhoz, hogy önöket szabadtéri mozgásra csábítsuk, másrészt némileg kilóg a kft portfoliójából is: a 2010-ben felújított tekepálya (Fő tér 14.) ugyanis fizetős rendszerű, ami – tekintettel a négysávos, automatizált, nézőteres pályára – persze érthető.
 
Izgalmasabbak azok a pályák, melyek alkalmasak a „lecuccolásra”, s melyek részei a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. „nyitott kapuk” címmel meghirdetett törekvésének.
 
Városliget, sporttelep, volt SZSE-pálya
 
Tapasztalataink szerint az a város legjobb helye a baráti vagy családi futásra, mozgásra. Tessék nyugodtan bemenni a nyitott kapunk, és élvezni a nagy füves pályát, a salakos futópályát, a kosárpályát, és az egész nyugodt, családi hangulatot. A gondozott gyep, a nagy fák különösen vonzóvá teszik a helyszínt. (Markusovszky utca 6.)
 
 Szombathely, városliget
 
 Szombathely, városliget
 Szombathely, városliget
 
Városliget, régi városi strand
 
Még az SZSE-pályánál is titokzatosabb hely, de – ahogy azt Németh Zsolt, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. igazgatója lapunknak is megerősítette – ugyanúgy a „nyitott kapuk” tagja, mint a szomszédos sportpálya, ahonnan egy oldalsó kiskapun át tudunk bemenni.
 
Szombathely, városliget, strand
 
A hatalmas terület egykor a városi strand volt, ma a város egyik legértékesebb, értékesítésre szánt ingatlana. Amíg nem dől el, mi lesz vele, használjuk bátran.
 
Szombathely, városliget, strand
 
Egy kispálya itt is megbúvik a hatalmas fák között, a túloldali kerítés mellett időrágta pingpongasztalokat találunk, de a hely legnagyobb vonzereje a gyep és a nyugalom, amely az idelátogatót vonzza.
 
Szombathely, városliget, strand
 
Itt lehet tollasozni, passzolgatni, lehet teríteni a pokrócot, és el lehet tűnődni azon, hogy milyen jó, hogy eddig nem sikerült vevőt találni a területre.
 
 Egyben tiszta szívvel javasoljuk az önkormányzatnak, hogy a területet ne adja el, inkább ezt a pokrócleterítős funkciót erősítse. (Markusovszky utca 6.)
 
Kolozsvár Úti Sporttelep
 
A Falco üzeme mellett található ez a szinte senki által nem ismert sportpálya. Annyiban különbözik az első két helyszíntől, hogy – főként biztonsági okok miatt - nem mindig van nyitva. Ettől függetlenül bárki betérhet, időpontot a gondnoktól a (94) 513-760-as telefonszámon.
 
Kolozsvár úti sporttelep
 
Kolozsvár úti sporttelep
 
Kolozsvár úti sporttelep
 
Mikor a helyszínen jártunk, éppen nyitva volt, és a Zanat SC készülődött az edzésre. Az infrastruktúra már erősen megkopott, a pénzhiány érződik rendesen, de elhanyagoltnak nem mondható. A pálya és környéke tiszta, a fű le van nyírva, a növények szépek, a környezet gondozott. (Kolozsvár u. 27.)
 
Sportliget
 
Nem részletezzük a jól ismert helyszínt. A pályák zöme itt is ingyen használható, amit tudnak is a városlakók. A fentebb említett helyszínektől abból különbözik, és magyarázza egyben a sikerét is, hogy eleve nyitott, nem kell kaput nyitni, kerítésen belülre menni.
Sportliget
 
Sportliget
 
A nagyobb fejlesztéseknek – akárcsak a városi strand esetében – a tulajdonviszonyok ideiglenességében van – mondta Németh Zsolt. A sportliget esetében egy magáncégnek van itt építési opciója. (Dolgozók útja)
 
Az Aréna Savaria atlétika pályája
 
Az Aréna Savaria Szombathely város tulajdonában levő sportlétesítmény, de a helyzetet bonyolítja, hogy üzemeltetője egy magáncég, a győri székhelyű Unihall Kft. Így a műagyag borítású atlétika pálya nem tartozik a „nyitott kapuk” szlogen hatálya alá.
 
Aréna Sportpálya
 
De mivel azt hallottuk, hogy néhány szombathelyi kocogó bejár ide futni, felhívtuk a céget, hogy mi a helyet.
 
Pintér-Péntek Marica ügyvezető igazgató megerősítette a „zuhanyhíreket”. A létesítmény elsősorban a professzionális sportolók, illetve az egyesületek számára jelent edzési lehetőségeket, de amikor nincsenek edzések, reggel 6 és 9, illetve este 18-21 között a városlakók számára is nyitva van.
 
Aréna Sportpálya
 
Tömegeket nem tudnak fogadni, de egyéneket igen. Most is jellemző, hogy a fent említett időszakban 5-6 ember köröz a pályán. A létesítmény használata ingyenes, az a kérésük csak, kutyát nem lehet behozni, illetve hogy a portán mindenki szóljon. (Sugár u. 18.)
 
Király Sportlétesítmény
 
A felsorolásunk végén felhívjuk a figyelmet a Király Sportlétesítményre, ami azért jutott eszünkbe, mert az utóbbi években itt zajlik az Elvira Futófesztivál.
 
Király Sportlétesítmény
 
A teljes egészében magánlétesítmény pályái komolyabb sportpiknikre jellemzően csak bérleti díj ellenében vehetők igénybe, de mivel igencsak barátságos, jó hangulatú, kiváló infrastruktúrájú helyről van szó, céges rendezvények, nagyobb baráti találkozók esetében meggondolandó választás.
 
Király Sportlétesítmény
 
Kirchknopf Péter létesítmény-menedzser arra is felhívta a figyelmünket, hogy a létesítmény egyik zárt, de nyitott kapus, kívülről megközelíthető betonos pályája ingyenesen használható. Ott jártunkkor egy család férfitagjainak három generációja rugdosta a labdát. (Temesvár u. 44.)
.