A szombathelyi Tóvendéglő a legjobb 100 magyar étterem között

2012.07.16. 11:32

Tavaly ősszel újult meg az étterem konyhája, és máris a tekintélyes Dining Guide 2012-es kiadásában találták magukat.

Szombathely, Tóvendéglő

A Dining Guide Magyarország egyik vezető független étteremkalauza. A 2012-es TOP 100 kiadványban a teljes nyugat-magyarországi régióból mindössze hat vendéglátóipari-egység ütötte meg az ítészek szigorú mércéjét. Szombathelyet egyetlen étterem, a Tóvendéglő képviseli a könyvben.

Utánajártunk, mi van a háttérben.

Szombathely, Tóvendéglő

„A Dining Guide 1996 óta működő, 100 százalékban független kiadvány, melynek tesztelői teljes inkognitóban jelennek meg az éttermekben. Ugyanúgy kirendelik az ételeket és fizetnek, mint bármely más vendég. Úgyhogy nem tudjuk, hogy kik, mikor és hányszor jártak nálunk. Ebben az a jó, hogy minden napra úgy kell készülni, mintha jönnének” - magyarázza a Tóvendéglő festői teraszán Söptei Zoltán üzletvezető, miközben a részletekről faggatjuk.

„Magam is meglepődtem. A kiadvány honlapján járva kerestem rá az éttermünkre, és ott láttam, hogy 9 pontot kaptunk. Mivel ez elég a kiadványba kerüléshez, megvettük a múlt hónapban megjelent könyvet, itt láttuk, hogy pontosan mit írnak rólunk” – teszi hozzá az időközben a szintén az asztalunkhoz érkező Hencsey Roland, Szombathely talán legismertebb séfje.

Szombathely, Tóvendéglő

Mindketten ősszel csatlakoztak a Tóvendéglő csapatához, és elhatározták, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a népszerű szombathelyi étteremből, hogy a konyha minőségileg még a korábbinál jobban is illeszkedjen az egyedülálló környezeti adottságaihoz.

Hatalmas munkát fektettek bele, szinte mindent megváltoztattak – többek között átalakították a konyhatechnológiát, eltemették az ételízesítőket, a porokat, saját kenyeret sütnek, saját tésztát gyúrnak, lehetőleg őstermelőktől szerzik be az alapanyagokat - de még őket is meglepte kissé, hogy ilyen hamar beérett a munka gyümölcse.

 "kreatív" - írja róla a Dining Guide
Bélszín paprikás krumplikrémessel: "kreatív" - írja róla a Dining Guide

„A 9 pont arra elég, hogy bekerüljünk, viszont egyben azt is jelenti, van hova fejlődnünk” - mondja Hencsey Roland, aki szerint teljesen korrekt a könyvben található értékelés: a dicséretnek örülnek, a kritikákból meg sokat lehet tanulni.

A Tóvendéglő most az úgynevezett „újhullámos magyaros vonalat” képviseli, többek között ez és az eleganciához társuló elérhető árak nyerték meg a könyvírók tetszését.

„Nem csak rajtunk múlott, hiszen még két fecske sem csinál nyarat – magyarázza Söptei Zoltán. - Egy komplett professzionális csapat áll mellettünk és mögöttünk, így minden esélyünk megvan arra, hogy nemcsak bent maradjunk, de előrébb is lépjünk a TOP 100-ban”.

Szombathyely, Tóvendéglő

„Minőségi alapanyagok az első pillanattól az utolsóig, a szívvel-lélekkel való készítés, valamint a szakmának, a vendégeknek és önmagunknak a tisztelete” – foglalja össze a lényeget Hencsey Roland, amikor arra kérjük, árulja el a siker titkát.

„Igazából nem az volt célunk, hogy bekerüljünk egy kiadványba. Egyszerűen csak nagyon sokat dolgoztunk, hogy minél jobbak legyünk és hogy minél több örömet szerezzünk a vendégeknek. És most nagyon örülünk, hogy így összeállt a történet– mosolyodik el mintegy végszóként a főszakács.

A Tóvendéglő honlapja

.