Hirdetés

Szombathelyi újságíró elismerése

2012.01.21. 13:58

Pezenhófer György, a szombathelyi Frisss FM munkatársa részesült idén a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjban.

Hirdetés

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elismerését Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója adta át pénteken Budapesten, a Központi Papnevelő Intézetben.

Mohos Gábor, az MKPK titkára ünnepi beszédében kiemelte: a díj odaítélésének fő kritériuma, hogy a díjazott miként képviseli a keresztény értékrendet. A világ nagy része nem ismeri az evangéliumot, elfordul tőle vagy követőire úgy tekintenek, mint ellenségre - jegyezte meg.

A püspöki testület titkára hangsúlyozta: ha azt szeretnénk, hogy az örömhír képviselete a világban valóban hatékony és hiteles legyen, akkor "nekünk is szeretnünk kell, méghozzá hősies fokon, akár az ellenségeinket is."

Spányi Antal a díjátadó ünnepségen beszédében utalt arra, a keresztény ember számára egyértelműnek kell lennie, hogy mit tekint értéknek, "ennek képviselete kikerülhetetlen dolga mindannyiunknak". Az emberek sokszor felszínesen tájékozódnak, és nem mindegy, hogyan kommentálják a kereszténységről szóló híreket - állapította meg.

Pezenhófer György 2004-ben végzett a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola kommunikáció és testnevelés szakán, 2007-ben Budapesten, a SOTE-n szerzett egyetemi kiegészítő diplomát a két szakon. 2005 nyarától 2011 novemberéig dolgozott a Rádió Szombathely 97,1-nek. 2011 decemberétől az újonnan alakult szombathelyi Frisss FM-nél dolgozik szerkesztőként, műsorvezetőként, ahol kiemelten foglalkozik az egyházi, vallási jellegű témákkal.

A díjazott főállásban testnevelő tanár és osztályfőnök. Rádiós tevékenysége mellett a Szombathelyi Egyházmegye havi tévéműsorának, az Élet-Forrásnak a műsorvezetője. A Győri Hittudományi Főiskola szombathelyi tagozatának végzős hallgatója hittanár-nevelő mesterszakon.

Spányi Antal az alkalomhoz fűződő szentmise homíliájában elmondta: a változatlan küldetést változó módon próbálja az egyház teljesíteni a mai világban. Hangsúlyozta, a feladat nem változott: hirdetni az örömhírt, ami pedig minden keresztény ember, a papi hivatásban élők és a világ hívők közös küldetése.

A püspök szentbeszédében rámutatott: meg kell értetni a változó világban élő emberekkel, hogy az evangélium személyesen nekik szól. A világ azonban mindent megtesz azért, hogy az emberek figyelmét elterelje az evangéliumról - tette hozzá.

Utalt arra, hogy ma alapértékek hiányában nehezen tudnak választani az emberek. A méltóságától és kultúrájától megfosztott népet le lehet igázni, gyarmati sorban lehet tartani, erkölcsi válságba lehet sodorni - mutatott rá.

Szólt arról, a keresztény újságíró feladata, hogy bemutassa a pozitívumokat is, ne csak az élet árnyoldalait, ezért tanúságot kell tennie "az igaz és örök értékekről".
Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül az MKPK 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért a nem egyházi sajtóban.

Szalézi Szent Ferencet (1567-1622) XI. Piusz pápa 1923-ban jelölte ki az újságírók védőszentjének. A savoyai születésű genfi püspököt 1665-ben avatták szentté, 1877-ben pedig egyházdoktorrá nyilvánították. Legismertebb műve a Filotea (A jámborság útja). Írásaiban kerülte a dagályosságot és a mesterkéltséget, egyszerűen, közérthetően fogalmazott. Stílusát a francia akadémia is mintaszerűnek ítélte.