Hirdetés

Kovács Kati „swingelt” a templomban

2014.12.16. 10:04

Hát, Major tanár úrnál maradva, neki „sem áll rosszul” a templom (sem). Sőt!

Hirdetés

Szenkovits Péter újságíró blogjából: a teremtuccse.blogspot.hu-ról.

Vagy fél tucatszor hangzik el Kovács Kati neve a Swing című legújabb magyar játékfilmben, aminek igencsak „jól áll a mozivászon” - Major Tamás után, szabadon. (Major /1910-1986/ Kossuth-díjas színész, rendező, teátrumdirektor.) Kovács Katinak hívják az egyik „swinges” főhősnőt – Ónodi Eszter újabb remekbe szabott alakításáért immár VIP-vendég a szívünkben -, aki bemutatkozáskor nem győz szabadkozni, hogy ő (persze) nem az a…

A szombathelyi evangélikus templomban az igazi adott adventi koncertet hétfőn este.

E valódi Kovács Katinak a szinonimái ugyanis: talentum, őszinteség, nyitottság, szolgálat, alázat, szerénység, humor… Ha úgy tetszik: megkérdőjelezhetetlenül hiteles prédikátornő, cirka félszáz esztendeje.

Rezsimek jöttek-mentek, janihuszárok hirdettek igét, vezettek bennünket az orrunknál fogva, mi még tettük is alájuk azt a bizonyos lovat, ami rendesen el is száll(t) velük, s előbb/közben/utóbb alaposan meg-megtaposta(tta)k bennünket, hogy emlegessük csak meg a magyarok istenét.

És mindeközben akad valaki, aki nagy ívben tesz erre az egész nemtelen, rend(szer)telen, szélhámos bandára, senki játékszere sem lesz; hangjával, énekével, egész lényével/lényegével a tisztaságba vetett, nem kevésszer rogyadozó hit(el)ünket ducolja alá újra és újra. Két lábbal áll a földön, ám – éppenséggel koncerteken, legyenek azok akár szent helyen, avagy kocsmaudvaron - nem kell előre bejelentkeznie az égieknél, hogy közvetítőként eljárhasson az érdekünkben; olyan szférákba is el-eljuthassunk az ő jóvoltából, ahová csak azok képesek elkalauzolni másokat/bennünket, akik missziót mernek vállalni, képesek teljesíteni. Távlatok nyíl(hat)nak meg általa, kicsit másképp merjük szemlélni/látni önmagunkat, mikro-makro (v)iszonyainkat, viszonyulásainkat.

Úgy szeretném meghálálni… a régi ház körül; igen, a saját miliőnkbe, s a galaxis(ok)ba is (be)járatos. Nyugodtan rá bízhatjuk magunkat; benne – „kovácskatis” üzeneteiben – még nem csalódtunk. Sem Szombathelyen, sem másutt, amiként Koncz Tibor dallamszerző művész- és zenésztársában sem.

Kovács Katival „swingelni”, társastáncot járni, játszani életre-halálra: örömforrás, boldogság-utánpótlás. Örök advent.